Vinter

Vinter

Visst fick vi vintertid för några veckor sedan, men förutom lite ljusare på vägen till jobbet och något mörkare hem från jobbet så passerade den milstolpen nästan obemärkt förbi. Hur konstigt det nu än kan låta så var vi i år ute i mer god tid att växla till vintersulorna på bilarna än någonsin annars. Konstigt är det för att vi knappt kör någonting alls.  Men det kändes helt enkelt bättre då. Vi har skaffat dubbdäck även till cyklarna men de ligger fortfarande på gästsängen. I vanliga fall håller jag god koll på långtidsprognoserna den här tiden på året för att tima in vinterdäcksskiftet på ett OK sätt. Kanske var det därför som förvåningen blev så stor denna morgon (söndag 10/11). När vi slog upp ögonen och drog upp gardinerna så bländades vi nästan av snön. Några centimeter är undergörande för ljuset. 

På önskelistan för dagen stod ett lite längre cykelpass. Jag hade bestämt för att låta vädret avgöra om det skulle bli MTB ute eller racer på trainern i källaren. Snön gjorde valet enkelt. Alla som testat vet vad jag pratar om. Det är något smått magiskt med att cykla stig med jungfruligt snötäcke. Det är lite jobbigare och ibland lite svårare att hitta, men det är också så häftig känsla. Ljudet är annorlunda och känslan av upptäckande är så otroligt häftig. Det är något väldigt speciellt med att vara först på en stig, att ensam lämna sina spår. Men det är också mentalt kittlande att komma två eller trea. Då kan man låta fantasin spela kring om det är någon som gått eller sprungit om de tagit någon annan väg, om det är nya eller gamla spår som gör att man kan lägga på en extra hastighet för att komma ikapp. 

Avigsidan med vintercykling är att det blir så skitigt. I mitt fall finns det två aspekter på den nackdelen. Dels är det naturligtvis så att cykeln håller mycket längre om man tvättar den efter varje lertur och givetvis är det så att funktionen (läs växlar och bromsar) blir säkrare och stabilare när det inte ligger drivor av lerkokor på hojen. Dels är det så att jag förvarar alla mina dyrare cyklar inomhus. Även om min bättre hälft är tålmodig och tolerant samt också förvarar sina cyklar inomhus så går det helt enkelt inte att ta in en geggcyklad MTB utan tvätt. 

Idag var vädret lite jobbigt för samtidigt som underlaget var töigt så var det minusgrader i luften. Detta gjorde att lervällingen frös fast. Så för att kunna tvätta behövde cykeln först tina upp i garaget. Och efter tvätt torka upp. Sommarhalvåret är det en snabb och enkel process. Det var det inte idag! Men värt det i förhållande till att sitta i källaren! 

Med tanke på prognoserna så fick jag ett infall och började skifta till dubbdäck på våra elpendlare. Framhjulet på frugans stålhäst gick enkelt och bra. Bakhjulet var låst… Vad ingenjörerna hittat på med min vet jag inte men jag är inte imponerad. Att jag smällde en slanga kan jag bara skylla på mig själv men att behöva demontera stödet för att kunna få av bakhjulet är bara stenkorkat. 

Nåväl, ett par ord om vintercykling och utrustning. Jag konstlar inte till det. Neoprenöverdrag till ordinarie skorna istf för vinterkängor funkar för mig. Buff under hjälmen. Vinter-bibs är en självklarhet, även om jag ibland kör med kortisarna kompletterat med vanliga tights över. En skön tight vinterjacka är perfekt. Men viktigast är handskarna. Tyvärr har jag inget bra utprovat tips. I år är första gången jag testar med riktiga cykelvinterhandskar. Tyvärr kostar dom vanligen mycket och det verkar vara svårt att hitta rätt i djungeln. Jag har hittat ett par som verkar OK till halva priset. I dagens 2 minus var de bara lite varma. 

Kommentarer är stängda.