Ultratri.se – från den andra sidan 1(5)

Ultratri.se – från den andra sidan 1(5)

Det är torsdag strax efter lunch och det dags för den 8:e årgången av Ultratri.se. I likhet med andra stora evenemang (OS och fotbolls-VM) så bär alla upplagor sina egna unika minnen, upplevelser och enorma prestationer, så också denna.  Även om den extraordinärt familjära 2015 ligger mig väldigt varm om hjärtat så kommer det, några minuter innan midnatt mot måndag, att visa sig att denna versionen varit något alldeles i hästväg.  Med tanke på förutsättningarna kanske det inte är så konstigt.

Även om denna text inte är en race report i vanlig bemärkelse så är jag min vana trogen och skriver väldigt många ord. Tanken var från början att skriva ihop något kort i endast ett inlägg. Det visade sig inte möjligt utan det blir uppdelat i fem avsnitt. 

Förutsättningar – Corona

I Coronatider finns det ett uppdämt behov av få spänna bågen och prova om alla timmar i bassängen, på cykeln och monarken eller nötandes löparskor gett något resultat. Det är som en urkraft som måste utlopp för att inte sprängas i tusen bitar eller helt enkelt implodera och förgöras. Ultratri.se kommer att bli av! Man kan tycka vad man vill om det, men tävlingsledningen (och jag delar uppfattning) har gjort bedömningen att man med en rimlig mängd anpassningar kan minimera risken för smittspridning. I slutändan är det 8 personer som tillsammans delar på en tävlingsarena som sträcker sig över 600km från Nidingen på västkusten till Rålambshovsparken i Stockholm. Den permanenta arrangörsstaben består av totalt 7 personer. Det tillkommer 1-2 supportpersoner till varje deltagare. Publiktillströmningen är minimal och kan försummas i Coronasammanhanget. Visst adderas det en del i samband med simningarna och en del tillfälliga funktionärer och medlöpare. På totalen hanterar dock samtliga inblandade situationen på ett så proffsigt sätt som man kan förvänta sig. Man respekterar att bara ha med en support i konferensrummet där race-genomgången sker, det finns sprit i samtliga kontroller, man hälsar med vinkningar eller armbågar osv osv.   

Förutsättningar – Rekordförväntningar

Trots den relativt tuffa utmaningen som Ultratri.se erbjuder så har samtliga som ställt sig på startlinjen också nått mållinjen. Visst kan det upplevas som en press, jag tror inte att någon vill vara den första att bryta. Men ärligt talat så tror jag att det snarare blir en trygghet och snabbt en gemensam målsättning för samtliga inblandade. Visst är det en tävling men det viktigaste är att hjälpa alla i mål. 

Det är alltså inte så konstigt att vi alla var övertygade om att det skulle slås tre rekord denna helg. Vi skulle få ett nytt deltagarrekord, 8 st. Vi skulle få uppleva när Håkan blir den första att genomföra 3 Ultratri.se. Kanske skulle vi också få se Johan slå banrekordet. 

Förutsättningar – Deltagarna

Detta är ingen komplett beskrivning av deltagarna utan bara lite godbitar.

Oscar Isoz – Har varit magisk funktionär alla dagar i alla race sedan starten 2013. Bestämde sig för två år sedan att köra själv. Hade länge den dåliga idén att köra osupportat. Två starka rutinerade kvinnor klev in och skapade ett otroligt starkt supportteam. Malin har tidigare både varit funktionär, support och dessutom kört 2019. Karin har supportat vid två tillfällen. 

Erik Björkegren – Skulle ha kört 2019, men drabbades av en skada. Ser på pappret stark ut och borde vara tokladdad.

Mattias Krantz – Skulle ha kört 2017, men ett diskbråck kom mellan. Signalerar både kapacitet och uthållighet. Går att följa på https://mellanklass.blogspot.com/

Johan Hasselmark – Har under många år tillhört den absoluta eliten inom multisport och extreme-triathlon och vann Celtman så sent som 2019. Så nära ett proffs man kan komma.

Jonas Wirén – Deltog 2019 och var funktionär 2018. Har en gås oplockad med framförallt andra dagens långa cykling. Jonas upplevde att han “parkerade” någonstans halvvägs. Ett sent beslut lämnade Jonas utan möjlighet att skaffa en pålitlig support så han planerar att köra osupportat.

Olov Berg – Deltog 2015 och har sedan dess tittat till samtliga event och aktivt bidragit till stämningen. Urstark löpare som bland annat genomfört Ultraman på Hawaii och Badwater. Vi kommer ffa ihåg honom för isbyxorna, den smått pedantiska ordningen i supportbilen (men med pom-pom-humor) och den generösa delningen av MuskelVerks-Janne. Bestämde sig sent men lyckades hitta ett oprövat supportteam. Av lite olika anledningar har det senaste året erbjudit minimalt med minutrar i sadeln så Olle signalerar viss osäkerhet kring cykelformen.

Tora Philp – Dök helt plötslig upp i hasorna på Håkan under 2018-års race. Hon var ute på en äventyrscykling från sommarstugan i södra Sverigen hem till Stockholm och tyckte att det lät som en kul idé att hänga på klubbkompisen under lördagen. Förmedlade mycket skratt kombinerat med den tuffhet som krävs. 

Håkan Terelius – Med två Ultratri.se (2015 och 2018) kommer Håkan att bli först till tre. Går från klarhet till klarhet och blir bara snabbare och snabbare. Han gör det med en häftig kombination av lågmäldhet och tid för alla med en talang för uthållighet. Det verkar bara finnas möjligheter i Håkans värld! 

Förutsättningar – Vädret

Det är omöjligt att inte snegla på prognoserna inför en utmaning av detta slaget. På det hela taget ser förutsättningarn nästan perfekta ut. Lite kallt i vattnet, det ser ut att bli omkring 16 grader. Men de senaste dagarnas relativa solsken ser ut att göra så att brännmaneterna ändå söker sig ner från ytan. Vindar och strömmar ser ut att göra navigeringen in från Nidigen lite vansklig, det är inte det vanliga. Det positiva är att det ser ut att vara relativt lugnt. Vindarna på cyklingen och löpningen verkar gynnsamma, inget regn i antågande, möjligen kan värmen bli ansträngande på söndagen. 

Förutsättningar – Tävlingsledning och funktionärer

Med den rutinerade funktionären Oscars närvaro på startlinjen istf i kajaken så bildades det naturligtvis ett rejält gap i funktionärsstaben. Med för mycket att göra på jobbet för Ann-Mari så faller ett stort ansvar på Robert. Men det är med ganska gott självförtroende som jag, fru och junior tar chansen att följa med på hela resan. Vi har själva kört två gånger och tittat in på alla andra race utom det första som jag bara följde via datorn. Till oss kommer också de två rutinerade fotograferna Christer och David. Christer har varit med ett antal år och David körde själv(och vann) 2018. Sedan finns ju som sagt Oscars support, Karin och Malin. 

Det ska nog fungera. 

2 svar på ”Ultratri.se – från den andra sidan 1(5)

  1. Välkommen tillbaka! Så trevligt att läsa det du skriver🤗

    1. Det är kul att skriva och det är kul att någon läser. Det gäller bara att hitta tiden…

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.