I’m on FIRE

I’m on FIRE

Jodå, den rubriken har säkert alla som tagit sig an den livsstilsförändring som FIRE (Financial Independence Retire Early) innebär och dessutom gör ett försök att berätta om det. Jag har passerat några olika känslor inför begreppet. Det positiva är att jag aldrig passerat det som Bodil Jönsson kallar “Den stora allfaran”. Dvs hur skulle det se ut om alla gjorde så. Den lämnar jag och får säkert anledning att återkomma.

Till en början var det med en blandning av skepsism och nyfikenhet. Det måste finnas en hake, det kan inte vara så enkelt och ska man göra något sådant så måste man hitta en drivkraft som är bortom pengar, jobbogillande eller rå lathet.

När jag insåg att det inte finns någon magi utan att det handlar om beslutsamhet och en massa hårt arbete blev det mycket lättare att låta nyfikenheten ta överhanden. Den ledde mig fort till den delen som säger “Retire Early”. Jaha, men då passar detta inte mig. Jag tycker att många delar av arbete faktiskt är riktigt roliga, inspirerande och lärorika. Jag har svårt att se mig själv utan en sysselsättning som liknar jobbet. Jag la helt enkelt konceptet åt sidan och fokuserade mer på det ekonomiska oberoendet och den frihet att välja som blir mer och mer grundläggande för mig. Jag medger att jag blev en smula nedslagen när jag insåg att jag borde ha börjat för väldigt många år sedan. Lite muntrare miner infann sig efter lite mer surfande. Vi har faktiskt ganska många inslag som kan kvala in i FIRE, men absolut inte allt. Några exempel är att vi lagar i princip all mat utan speciellt mycket halvfabrikat och sedan ganska många år ser vi till att det bli matlådor. Vi har en ekonomisk och ekologisk syn på uppvärmningen av huset. Vi har genom åren amorterat ganska bra så lånen är relativt små. Vi renoverar när vi “måste” inte för att hänga med i modetrender. Vi har både pensionssparat och pyttsat in lite i fonder. På det hela taget har jag tyckt att vi varit relativt ekonomiskt medvetna.

Såklart finns det en massa saker som ytterligare skulle öka möjligheten till att sätta penga i arbete, exv på börsen. Några småsteg som vi tagit är att säga upp städhjälpen, säga upp Wheels samt säga upp den fasta telefonen. Det kanske viktigaste steget är att skaffa ett tydligare intresse och påbörjat arbetet med en hållbar investeringsstrategi.

Några steg som står under lupp är att ta ett fast grepp om alla pensionsavtal och minimera avgifterna samt titta på vad vi kan sälja för om det är en sak som vi varit o-FIRE så är det på prylsidan (om man undantar skor så är min fru klart bättre än mig). Det svåra tycker jag dock är att komma till skott och skicka ut prylarna på Blocket.Nu börjar vi närma oss där jag är idag. Med dagens TEDx-tips från Ibland gör man rätt (IGMR)(och tydligen i vintras från Fru Efficient Bad*ss)så ramlade en del polletter på plats. Tack för det! FIRE handlar ju precis om den friheten som jag vill åt, Time poor vs Time rich! Fortsatt motivation, fortsatt beslutsamhet. Men det är upp till mig och min familj att tillsammans fylla det med något som passar oss. Det innebär en massa små steg och ingen dramatisk revolutionerande förändring.

Kommentarer är stängda.