LCHF

LCHF

Nejdå, jag kommer inte att anta någon diet! Jag kommer inte ens närma mig kilon, recept eller kolhydraters vara eller inte vara. Nej det är snarare ett infall från svunna tider som fångade mitt intresse. Jag har en bakgrund som programvaruutvecklare och jobbade några år med utvecklingsmetodik som man med viss överdrift kan hävda låg på den absoluta framkanten. Det handlade om modellbaserad utveckling och kodgenerering från ett subset av UML.

Nu misstänker jag att jag redan hakat av en och annan läsare så jag tänker inte tråka ut er med mer tekniska bakgrunder och ej heller varför metodiken riktigt har slagit då den i teorin är väldigt bra.

LC står i detta fall för Low-Code och är en framväxande metodik eller arbetssätt. HF har jag lagt till för att fånga intresset och göra det lite skoj, det står i alla fall för High Functionality. Teorin bakom är att det idag finns enorma möjligheter att skapa applikationer (appar eller verktyg) utan att skriva kod. Det här är egentligen inget nytt. Datavetare har pratat om det i urminnes tider, men nu ser vi det faktiskt hända. I enkla fall är det bara att dra och släppa och vips finns det det något som fungerar. De flesta bloggare idag använder någon form av verktyg som är Low-code. Visst, vill man göra lite extra så skadar det inte att kunna skriva lite kod, men man kommer jättelångt utan. Tyvärr blev det inte WordPress för mig (men det går ju alltid att ändra på) utan ett annat verktyg som också lämnar lite övrigt att önska. Men poängen är att det tog mig 30minuter att vara igång.

Nu kommer det ju inte så mycket värde ur bloggande men det pågår en hel del inom området att digitalisera processer på företag. Ska det lyckas så vill det till att det är enkelt och snabbt. Det finns inget som spöar enkelt och snabbt. Ett svensk företag, Barium, presenterar en serie företag som tar hjälp av deras lowcode-plattform när de digitaliserar sin processer. Man pratar om snabba och enkla integrationer med exv stora affärssystem eller HR-system för att själva äga de anpassningar som ger konkurrensfördelar. Tyvärr hittar jag inte så mycket konkreta exempel på hur det faktiskt fungerar. Den delen delar de med exv Flowfactory.

Jag tycker att Tara Reed pratar rätt väl om varför det finns så stor potential i denna metodik. Låt kodare (avancerade programvaruutvecklare) stå för arkitekturen bakom och se till så att de som förstår affären eller verksamheten och framförallt behoven utveckla själva applikationen eller logiken.  

Så varför skriver jag om LCHF? Jo, jag tror att vi kan se något bubblande konsultbolag eller lowcodeplattformserbjudare som kommer att attackera börsen med stor iver och frenesi och då gäller det ju att hänga med:) Men skulle ju också kunna vara en affärsidé för någon läsare!

Kommentarer är stängda.