Högtidstider

Högtidstider

Det är verkligen tider av njutning när mer och mer mognar i trädgården. Just nu är det proppfullt med sallad i olika former, två sorters morötter, rödbetor. Vi har sedan ett par veckor efter midsommar tagit all potatis från de egna odlingarna. Det är tom så att barnen förstår skillnaden mellan färsk potatis och riktig färsk potatis. Jag minns fortfarande hur den gamle potatisbonden förklarade att riktig färskpotatis skalar man med tummen. 

De röda vinbären har jag precis plockat rent medan den svarta fortfarande har några dagars bidrag till frukostjuicen kvar. Jordgubbarna levererade riktigt bra i år och totalt blev det nog 7-8liter + några ät-direkt-från-buskarna-liter. Jag lyckades i år också få fram en liten planta med vita smultron som gav kanske 10bär. Lite lyxmagi om du frågar mig. 

Mitt krusbärsträd dog tyvärr hastig och mindre lustigt under försommaren. Till synes utan anledning. Den gamla busken gav bara en halvliters skörd. Men sommarens höjdpunkt var nog barnen stora förtjusning över rabarberpaj. Fjolårsreceptet (inkl kanel) kompletterades med en arbetsfördelning som levererade en världsklasspaj. Även om det fortfarande finns rabarber kvar så väljer jag att låta den vila och samla kraft till nästa år.

Ett mindre lyckat försök med palsternacka lämnar jag därhän med att konstatera att det är svårt att ogräsrensa när man inte vet hur bladen på det man odlar ser ut…

Någonstans under senvåren kom jag på den (tyckte jag) brillianta idén att bygga om en gammal (hemmabyggd) lekstuga till ett växthus. Mer om den “enkla” transformationen kanske kommer i senare inlägg. Nu väntar jag fortfarande på att skörda från mina första trevande växthusförsök. Vi sådde ganska tidigt 6 olika tomatssorter, 5 chili, 2 paprikor. Tyvärr hann vi inte riktigt med att plantera om de små plantorna riktigt i tid och när vi sedan tog hand om de rangliga spröda liven hade de tappat gnistan. Till det kom några plågsamt kalla veckor. Kraften i växter är dock enorm så nu är det fullt av kart. Men jag ville så gärna skörda under semestern. Jag håller tummarna för en varm och skön sensommar så att allt hinner mogna. Å skam den som ger sig det blir nya tag nästa år. Jag kompletterade med att så salladsärtor som fru och junior smaskar på. Basilikan tycker jag om. Gurkan växer däremot mest och blommar fint, men själva frukterna lyser med sin frånvaro. Kanske är det för få pollinatörer som hittar in eller så måste det finnas fler sorter. Jag får helt enkelt läsa på till nästa år. 

2 svar på ”Högtidstider

  1. Vilket härlig grönsaksland ni har! Hoppas augusti blir varm och skön, så att allt hinner mogna!

    1. Visst är det underbart! Rödbetorna börjar bli jättestora och goda. Morötter i massor. Jättefina potatisar och jordgubbar som varit smaskiga! Salladen är fin men lite besk.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.