6.97!

6.97!

Med tanke på att jag hanterar projekt i mångmiljonklassen på jobbet är det lite roligt hur den varma känslan av upprymdhet infann sig över det något blygsamma summan 6 kr och 97 öre. Det var nämligen så mycket som min första AdSense-rapport indikerade att jag tjänat på min blogg. Vid det tillfället gav det en timpenning på någonstans uppemot 50 öre. Men det jag lärt mig på vägen fram motsvarar säkert en kostnad på på snarare 2000 kr i timmen. Lärandet är som ett livselixir och något som verkligen får mig engagerad. Om jag får tillåta mig ett tipsa alla som är tidigt i sina karriärer och har svårt att välja mellan olika arbeten och känner att lönen är den enskilt viktigaste frågan. Fundera en gång till! Det finns massor av andra parametrar där lärandet kanske är den allra viktigaste för kliva vidare i lönestegen.

Så vad har jag lärt mig? Tja, det är verkligen inga banbrytande upptäckter men jag delar ändå med mig av lite högt och lågt. Det är ju två delar, dels vad jag lärt mig om bloggande, hemsidehantering och hur man kan tjäna lite pengar på det, dels handlar det om självkännedom och göra lite obekväma saker.

Att få till en egen domän och hemsida är enkelt och kostar inte så fasligt mycket pengar. Jag valde det spåret framför att köra hos en bloggleverantör, främst för att eventuellt ha något att bygga vidare på. Att drömma tycker jag om. Men om det är lätt att komma igång så är det faktiskt lite krångligare att få till det bra och på ett sätt som man verkligen vill ha det. Jag är inte speciellt nöjd, men jag är väldigt nöjd över att jag kom igång och inte torrsimmande flera månader. Jag kommer säkert att ändra med tiden.

Nästa steg var att få till reklamen, för någonstans hoppas jag ändå att få lite passiva inkomster av något som jag gör aktivt men inte primärt för att tjäna pengar. Det var så enkelt som Google AdSense påstår att anmäla sig, generera en kodsnutt att klippa in och sedan klicka på verifiera. Men sedan ramlade det in lite grus i maskineriet. Siten behövde ha innehåll också. Va, räcker det inte med reklam? Nej, jag är inte så naiv, men jag är rastlös och vill helst att allt bara händer direkt, i alla fall direkt när jag har bestämt mig. Nåväl lite innehåll senare så gjorde jag ett nytt försök, men då händer ingenting under flera dagar. Efter lite efterforskning visade det sig att man behöver visa på lite trafik också, dvs att någon faktiskt skulle se annonserna. Tuffa krav! Inte. Hur genererar man enklast trafik då? Inte genom att sitta och surfa själv i alla fall. Dom håller koll på IP-adresser. Jag gjorde helt enkelt så att jag faktiskt började kommentera det som jag ändå tänkte på några av bloggar som jag ändå följer mer eller mindre aktivt. Jag har också börjat prata med en del nära och kära. Och vips så kommer bekräftelsen att det var OK och nu kunde jag börja tjäna pengar!

Så efter bara några dagar kikade jag på rapporten och den enorma rikedomskänslan slog emot mig. Nej, riktigt så var det inte men i alla fall en skön känsla av tillfredsställelse och en viss uppmuntran. Nästa steg som jag provar på är att anmäla mig till ett “affiliate”-nätverk. Det handlar om att man samarbetar mer direkt med något företag. I mitt fall är det Bokus som står först på listan. Jag vet inte vad som händer men det går i alla fall inte så fort som jag vill. Jag kommer att återkomma med mer om det steget senare. Då hoppas jag också att nästa steg i AdSense är avklarat. Nu har nämligen Google meddelat att jag samlat ihop tillräckligt många visningar och klickningar för att det ska kunna betalas ut. Men då behöver jag verifiera min adress genom en pin-kod. Den viktigaste lärdomen hittills vid sidan om tålamod är att jag lägger lite möda på att faktiskt klicka på lite länkar för att generera några ören eller kronor till mina bloggkompisar.

På utbildningsschemat i närtid står nu vid sidan om affiliate, SEO och gigande.  

Kommentarer är stängda.