VD-tombola

VD-tombola

Kanske eller förmodligen så är det bara en effekt av att jag blivit något mer intresserad, men det känns som det är ganska mycket rörelse i toppen på våra största (eller i alla fall mest omsatta) företag. LIte slött gissar jag på att en VD sitter i snitt 8 år och att det finns 32 (?) företag på SIX30. Att det då på kort tid rört sig 5 st kanske ändå inte är speciellt onormalt, men vi får se om tombolan verkligen stannat. 

Swedbanks paniksituation som ledde till att Jens Henriksson tillträder innebär innebär att Folksam påbörjat en rekrytering.  Det intressanta är att det pratats om vänskapskorruption. Att gammal vänskap tjänar som en del av en referens kan inte vara så konstigt och att kalla det för korruption låter i mina öron som en grav överdrift, men det kanske är som med röḱen och elden…

ABB skickade Ulrich Spiesshofer och handplockade lite fort Björn Rosengren från Sandvik. Lite roligt att han lovar att vara kvar i minst 5 år och dessutom fortsatt att köpa aktier i Sandvik. Ingen efterträdare är utsedd. 

När Håkan Buskhe annonserade sin avgång strax efter semestern med hänvisning till att han ville anta ytterligare en utmaning så misstänkte jag att Sandvik skulle stå för den. 

Men den senaste veckan har det florerat uppgifter om att Håkan B ska ta över efter Börje Ekholm i Ericsson. Sanningshalten ska jag låta vara osagd men en utmaning är det i alla fall. Det har i samma veva pratats om ett byte rakt av. Det låter i mina öron väldigt konstigt. 

Då tror jag mer på talet om Johan Menckel som i dag är VD för Gränges och styrelseledamot i Saab och som dessutom köpt en post under året. 

Det brukar alltid bli en lite instabil period efter ett VD-byte och det kan tippa åt båda hållen. 

Av ovanstående har jag aktier i Sandvik och Saab, som alltså står utan ny VD för tillfället. Det är möjligt att Sandvik mister en stark kraft och att Saab var i behov av en förändring. Jag gör inget just nu utan avvaktar.

Kommentarer är stängda.