Vardagsnördighet

Vardagsnördighet

Visst är det något oemotåndligt med löjligt intresserade människor. Att kalla någon för nörd har gått från att nästan betraktas som ett skällsord till att snarare vara modernt eller i alla fall respektingivande. Jag tänker ofta på gamla kompisar som med tjocka glasögon och flottigt hår ägnade all vaken tid åt datorer. Det var sinnebilden för nördar. När jag läser på Wikipedia inser jag att begreppet har längre historik än så och lite bredare innebörd. Men som sagt idag är det nästan lite fint att ses som en nörd inom specifika områden. Det är nästan så att jag tror att det bor en nörd i oss alla. Vissa skäms lite över sin hobby och stoltserar ogärna med den, andra drömmer mest och läser och surfar en massa men kommer egentligen inte till praktik, några tar det hela vägen till ett arbete. Men mest fascinerande är de som vid sidan av ett heltidsarbete lägger minst lika mycket tid till på något helt annat och dessutom lyckas sköta både och med ett leende.

Jag känner massor med nästan fanatiskt intresserade personer men dagens uppmärksamhet går till Bo Anckarman och Bengt-Åce Gustavsson som i helgen släpper sin bok om den svenska historien om Super Saloon. Jag har i samband med lunch haft förmånen att prata med Bosse om ämnet. Den passion som lyser ur ögonen är gravt smittsamt. Jag kan inte värja mig. Jag bara måste veta mer. Det är så otroligt modigt att ta sig an uppgiften att plita ner ett liv av kunskap och tankar. Jag har sett fram emot boken, och nu har jag lagt mina händer på ett exemplar. Jag är den lyckliga ägaren av bok #34! Bara en sådan sak. Det finns ingen som helst ekonomi i att handla denna bok och knappast för författarna heller. Men jag bara vet att den kommer att skänka mig en mängd glädje. Visst kan jag kanske få den på annat sätt men jag ser det som en udda form av välgörenhet. Låt oss odla nördarna i oss.

SÅ vad handlar den bok om och vad är det som gör den nördig? Boken “Super Saloon Den svenska historien” handlar om en bilracingklass som fanns under åren 1982-1984. Ämnet är så smalt att det riskerar en anorexiutredning, ändå har Bosse och Bengt-Åce fått ihop 574 sidor med omkring 1100 bilder. Jag kan omöjligt göra boken rättvisa genom en recension men kanske återkommer jag. Än så länge har jag bara nyfiket läst inledningen och bläddrat runt. Jag är hänförd! Det handlar om coola bilar med mycket effekt och dåliga bromsar!Vill man köpa den så rekommenderar jag att man i helgen besöker Kinnekulle och om inte det är möjligt så ska man kunna handla den här (ingen Bokus-affiliatelänk).

Kommentarer är stängda.