Våldsamma kursrörelser

Våldsamma kursrörelser

Denna vecka har det inte saknats spänning på börsen, både på företag som jag äger men också på företag som jag har på min observationslista.

Några presenterade jag tidigare i veckan, det lämnar jag och koncentrerar mig på en del nya.

Saab AB, dvs försvarsmaterielleverantören, har ända sedan nyemssionen i höstas sakta vandrat uppåt. Fredagens kvartalsrapport genererade ett rejält skutt åt rätt håll om man är aktieägare. Tyvärr är situationen i världen säkerhetspolitiskt ganska instabil. Jag vet inte om jag vill kalla det megatrend, men det är inte långt ifrån. Det har de senaste åren öppnat upp för mängder av affärer. Det är alltid svårt med jämförelsetal för så korta tidsperioder som ett kvartal och inom denna bransch är det nästa omöjligt. Jag har inte koll om det dök in något stort i början av 2018 som förklarar nedgången i orderingång, men uppenbarligen tog inte investerare så hårt på just den siffran eller kassaflödet som förklaras med stora projekt som är inne i intensiva perioder. Istället är det stort fokus på rörelsemarginalen som nu är på väg upp mot målet på 10%. Det är fortfarande en bit kvar men kanske har det tagits steg som nu börjar ge nödvändig effekt. Idag upp nästan 5% eller 16kr.

Atlas Copco levererade i torsdags en rapport som allmänt ansågs överträffa förväntningarna med högre orderingång och vinst. Det intressanta är att det är Vacuumteknik som driver orderuppgången. Det är avancerade maskiner som används vid tillverkning av modernt elektronik. Men säg den glädje som varar för evigt. Redan under fredagen kom DNB med en analys som berättade att dessa förväntningar redan var inprisade i aktien. Min tolkning är att de säger att tillräckligt mycket information hade redan sipprat ut så många stora investerare hade redan köpt på sig. Mycket riktigt så föll kursen tillbaks. Intressanta rörelser för ett så pass torrt företag, från 260, för B-aktien, som en raket till 286 och sedan rekyl ner till 267. Atlas är ett företag som jag långsiktigt är på rätt väg men som jag också köper och säljer lite av och till men alltid har i portföljen.

Proact IT har klättrat ordentligt under 2019 med en tillfällig dipp i slutet av mars, kanske beroende på en relativt stor insynsförsäljning. Efter det repade sig kursen och toppade på 267 innan den inte bara positiva rapporten presenterades som skickade ner kursen till 242. Tydligen godkände ändå marknaden VD’s förklaringar om engångkostnader och lite annat och så repade sig värderingen lite till knappa 255. Då jag köpte någonstans i marsdippen så ligger jag fortfarande på plus. I valet och kvalet tror jag ändå att Proact trots en ganska hög värdering är väl positionerade i en expansiv marknad.

Ett företag som åker lite upp och ner på förväntningsberg- och dalbanan är Lars Wingefors THQ Nordic. De släpper nya spel i en rasande takt och en hel del av dessa verka gå väldigt bra. Men de har också varit inblandade i en del mindre smickrande nyheter med geoblocking och föredrag för extremister. Men det som just nu tilldrar sig intresset är vad Lars ska hitta på med miljarderna han drog in på nyemissionen. Han har en historik av att presentera nyheter i samband med rapportpresentationer. Jag misstänker att det finns en och annan spelare (högriskinvesterare) som försöker hitta upp och nedgångar inför presentationen och sedan chansar på att THQ levererar för att kunna göra några snabba vinster. Jag har en post som jag är nöjd med och tror att vi långsiktigt inte sett det sista av THQ, ur positiv bemärkelse. Den stora utmaningen kommer att vara att göra exit vi rätt tillfälle.  

Ett företag som jag har haft på min bevakningslista ett lite längre tag är det amerikanska elektronikföretaget Xilinx Inc. Dom tillverkar bland mycket annat en hel del riktigt coola kretsar som ger en skön kombo av flexibilitet och hastighet. När jag började bevakningen handlades aktien för precis under 100 dollar. Jag fegade på köpknappen och väntade lite för länge. Det är också lite bökigare att hålla reda på rapportdatum för utländska företag så jag missade en bra rapport. Kursen har fortsatt uppåt utan mig med på tåget och stod i onsdags i hela 141 dollar. Vad som sedan hände i torsdag har jag inte sett (har heller inte letat), men rutschkana ned till 110 och stängde i fredags på 119. Synd att skattmasen ska tillfredsställas.Tills sist något som jag hoppas kan bli en riktig godisfylld smällkaramell. Sent på fredageftermiddagen presenterade Xintela resultatet av en medicinsk studie. Jag är inte i närheten av den kompetens som krävs för att bedöma rapporten, så jag har inte ens försökt att läsa den. Det räcker gott med att läsa pressreleasen om “Integrin a10, a Novel Therapeutic Target in Glioblastoma”. Det handlar om en riktigt tråkig form av hjärntumör som man provat sin teknik mot. Även om det är väldigt tidiga studier så finns det enorm potential om det kan leda hela vägen till ett läkemedel eller behandlingsmetod. Det är lite spännande med dessa små bolag på de små listorna. Det är verkligen inte många analytiker som läser pressreleaserna utan det brukar vara en fördröjning på några dagar. Reaktionerna på fredagen var måttliga. Det kan ju också vara så att det faktiskt är ganska svårt att bedöma värdet på nyheten. För det går inte att ograverat att lita på det som VD skriver.  Även om jag har gott förtroende för henne, Evy Lundgren-Åkerlund.

Kommentarer är stängda.