Vad är det med H&M?

Vad är det med H&M?

Jag vet inte riktigt vad det är med H&M som ständigt fångar mitt intresse? Så jag har grunnat lite. Det har inte att göra med att jag under ungdomsåren levt med H&M som basleverantör av kläder. Jag har egentligen aldrig haft något speciellt förhållande till kläder, hygienartiklar eller accessoarer överhuvudtaget. Jag har inte heller lyckats vara med på berg och dalbanan på börsen. Dvs, jag har varken tjänat eller förlorat några stora pengar på aktien.

Jag tror egentligen att det började när vi på en ekonomigenomgång med en “Stureplanskonsult” tittade på en liten detalj kring vad som särskiljer H&M från många andra företag och vad som förklarar deras, under en period, ohämmade framgång. Han konstaterade att det finns lite olika sätt att tjäna pengar på. Ett är att med en ganska låg marginal se till att ha en väldigt hög kapitalomsättningshastighet. Dvs man kompenserar mindre lönsamma affärer genom att göra väldigt många. Å andra sidan kan man göra stora lönsamma affärer väldigt sällan. Det intressanta är att dessa två i slutändan kan komma upp med ungefär samma siffror på nedersta raden. Det som H&M lyckades med var både ock, och det är verkligen inte vanligt. I sin iver att göra en förflyttning är det många företag som försöker investera sig till detta men oftast får det bara till effekt att man binder mer pengar (dvs sänker kapitalomsättningshastigheten) och måste öka marginalen för att nå samma vinst och så har man egentligen inte vunnit något.

Men sedan finns det också en massa aktivitet runt företaget och aktien som gör att det till ett lämpligt objekt för att lära sig en massa. Det kommer en ständig ström med nyheter som påverkar kursen mer eller mindre. Det finns en uppsjö av analyser och riktkurser. Jag medger att jag blir mer och mer skeptisk till just riktkurser. Speciellt i de fall som hela analysen bakom riktkursen inte följer med. För någon vecka sedan kom det en bud om en riktkurs på 75kr men en brasklapp om bull-kurs på 25kr och en bear-kurs på 220kr. Jag vet inte om jag kallar det för en speciellt precis gissning. Speciellt krångligt blir det när det visar sig att samma institut blankar i aktien (dvs satsar/chansar/tror/påverkar för en kursnedgång). Blankning är dessutom något som sker på en relativt hög nivå i just H&M-aktien. Jag utgår från att våra regelsystem om otillbörlig kurspåverkan även gäller i detta fall, men det är säkert hopplöst svårt att bevisa något. Det som gör situationen i H&M lite speciell är dessutom att det finns en storägare (pappa Stefan Persson) som genom att återinvestera utdelningar kan köpa upp stora mängder aktier och pss ändå hålla uppe en “värdig” kurs. Det pågår en ständig diskussion kring möjligheten och ambitionen hos storägarfamiljen att helt enkelt köpa ut företaget från börsen. Ryktena tog givetvis ny fart när det visade sig att IKEA gått in och köpte en rejäl munsbit. Stefans köpraider kan ju inte ske när som helst (pga eller tack vare insiderlagstiftningen), så det är en del av överkursen att leta rätt på den typen av uppgifter och hålla reda på.

Omsättningen är väldigt stor i aktien och kursen varierar en del upp och ner både i det korta och det lite längre perspektivet. Det gör att åtminstone jag tyckte att det var kul att under några dagar prova att “daytrada”. Några kronor plus blev det men ärligt talat var det inte speciellt roligt. Då är det roligare med deras sätt att hantera utdelning. De delar för 2018 ut mer pengar än de gjorde vinst. Det leder i förlängningen till ebberöds bank, men jag hoppas att det inte bara är prestige som ligger bakom utan att de vet vad gör och snarare ser det som ett förtroende.

Självklart finns det också en hel del som pratar i termer av tekniska analyser, om stöd hit och stöd dit, trendkanaler, bryta igenom motstånd och en massa andra coola termer. Det är bara in och gräva…

Sist men kanske inte minst. Det är lärorikt att följa alla “aktieproffs” i diverse forum som gör sina egna analyser av lagernivåer, reor, konkurrenternas siffror, om KJP (son Karl-Johan Persson) ens är kapabel att styra skutan, om onlinesatsningen är OK, blankarnas oschyssta arbetssätt, mm mm. Sedan finns det naturligtvis förekommer det också ren desinformation.

Så summa summarum så är det nog så att det är ett företag där det händer väldigt mycket och man kan få ganska snabba feedbackloopar.

Kommentarer är stängda.