Utdelningssäsong och rapportsäsong

Utdelningssäsong och rapportsäsong

Mitt i värsta vårsäsongen dunkar det in bolagsstämmor, utdelningar och kvartalsrapporter. Det är verkligen inte lätt att hålla reda på allt. Utdelningarna är lättast att förhålla sig till när man inte har någon kassa att handla för (snarare tvärtom pekar min deklaration på). Det är bara att glädjas när det ramlar in någon krona lite titt som tätt. Idag var det Husqvarna som delade ut 75öre, resten kommer i höst. Det var lite extra skoj för det känns dubbelt så mycket då jag fortfarande har en post kvar i en gammal aktiedepå (AF). Det blir dock skatt på det så lite smolk i glädjebägaren blir det allt.

Vad gäller kvartalsrapporten och bolagsstämmor är det lite klurigare. Det som kommer ut från bolagsstämmor upplever jag ganska ofta som otroligt tillrättalagt. Det är verkligen inte så lätt att tränga igenom ridåerna av floskler och framtidshopp. Nu ska jag direkt vara tydlig med att jag inte tar mig tiden att gå på stämmorna. Det är ju förvisso en rättighet man har som ägare, och ska jag vara lite självkritisk så är det nog närmast en skyldighet också. Det är inte så att jag likställer det med våra demokratiska val, men ändå. Som pytteliten aktieägare har man väldigt sällan någon som helst möjlighet att påverka i vilket fall. Ett argument som jag starkt ogillar, skärpning!

Nu finns det en del företag som har för vana att använda stämmor och rapporttillfällen till att presentera något spännande. Ett sådant företag är THQ Nordic. Jag väntade ju i samband med en extrainsatt stämma, men som någon påtalade så rörde det sig den gången om att fatta det formella beslutet om nyemissionen. Nästa årsrapport är den 22/5. Det blir dessutom lite speciellt eftersom det verkar som de byter redovisningsår så innevarande blir 5 kvartal långt eller möjligen 1, beroende på hur man ser det.

Om man tycker att det är bökigt att läsa årsredovisningar så tycker jag att kvartalsrapporter ofta är ett riktigt mörker. Det kommer ofta supersnabba analyser från någon av ekonomisiterna. Jag tycker att det faktiskt är ganska ofta som jag inte delar de speedanalyser som kommer och ofta genererar en ganska kraftig börsrörelse. Nu vill jag inte utge mig för att vara någon proffsanalytiker och självklart kommer jag till en massa felaktiga slutsatser men budskapet är att själv försöka skaffa sig en åsikt innan man startar att handla. Men det kanske har att göra med de inneboende svårigheter som finns med just kvartalsrapporter. Det är en relativt kort tidsperiod som är väldigt utsatt för förändringar som kan härledas till enskilda ordrar eller händelser. Det är inte alltid självklart att komma ihåg hur det såg ut året innan som nästan alltid är det intressanta jämförelsetalet.

En annan rolig sak som jag såg idag var Börsvärldens analys på BillerudKorsnäs där man hänvisade till förväntningarna som “analytikerkonsensus”. Jag har försökt att ta reda på detta egentligen innebär, men inte lyckats. I vissa sammanhang har jag sett att man hänvisat till ett genomsnitt av en mängd analytikers analyser (gissningar/förväntningar). Jag misstänker att det också i konsensusfallet handlar om ett genomsnitt men det låter inte lika förtroendeingivande. Jag tappar snarare förtroende.

Så vad hände då i men de företag som idag levererade en kvartalsrapport och återfinns min portfölj?

Serneke, halvknackigt men med en engångspost i 2018Q1 så var det inte så illa. Hänvisar till en svagare marknad. För dålig tillväxt. Ner 3,4%.

BillerudKorsnäs, lite sämre än förväntat, ser framtiden an. Ner 1,89%.

Handelsbanken, ungefär som förväntat kanske något bättre. Svår bransch just nu. Lite omstrukturering pågår med relativt ny VD. Ner 2,73%.

Dvs idag var det jättetråkigt med kvartalsrapporter. Tur att alla inte redovisade idag och gick uppåt.    

Kommentarer är stängda.