Trött på Brexit

Trött på Brexit

Nu ska jag inte framstå som något Brexitorakel som lagt ner varenda ledig minut på att hänga med i alla turer, snarare tvärtom. Jag följer såpan lite så där från sidolinjen. Men det räcker mer än väl för mig. Det går naturligtvis att grotta ner sig i alla möjliga och omöjliga konsekvenser av ett Brexit, men det är den pågående processen (eller egentligen helt och hållet frånvaro av process, för detta är något som aldrig hänt tidigare och jag undrar om det någonsin kommer att tillåtas ske igen) som egentligen är intressant.

Jag måste medge att jag har lite svårt att sortera hur många lag som är med och spelar och vilken match eller sport dom spelar. Å ena sidan finns de som hela tiden varit för (nu kommer det att bli jobbigt med för och mot) att stanna kvar i EU och därmed är mot Brexit. Denna sidan hör jag ingenting från, eller så för de ett skickligt spel bakom gallerierna och gör allt de kan för att söndra den sidan som röstade mot EU och därmed för Brexit. Den taktiken liknar i viss mån den som vår statsminister så framgångsrikt använde sig av i samband med den senaste regeringsbildningen. I den andra ringhörnan står de som av hela sitt hjärta är övertygade om att EU är dåligt för England och som envetet försöker hitta lösningar på problematiken. Jag är imponerad Theresa May likt en blandning av Michelingubbe och terrier envetet fortsätter att med olika tekniker komma fram till ett kontrollerat utträde. Så långt är allt enkelt. Theresas största huvudvärk är dock hela den massan av folkvalda som spelar ett enda stort egospel. Jag misstänker att det finns ett antal som var Brexitförespråkare eller i alla fall EU-motståndare som via ett eget starkt ställningstagande tappade förmågan att reda ut de konsekvenser ett utträde riskerar att få. Om det också fanns ett visst mått av högmod ska jag låta vara osagt, men ändå inte osannolikt. När det senare började inse det problematiska läget och att det näppeligen kommer att bli så att resten av EU kommer att låta britterna både äta kakan och ha den kvar. Min känsla är att det finns ett ganska stort antal ledande britter som spelar ett ganska osmaklig egospel genom att i princip säga nej till allting utan att komma med speciellt konkreta egna förslag. Jag kan inte med någon trovärdighet gissa utgången, men om jag måste så skulle jag kunna tänka mig ytterligare ett halvår av förhalande följt av en ny folkomröstning och ett avslut av Brexit. Det skulle också kunna bli så att det blir omval med i princip samma utgång. Eller så är det så att det finns en bunt EU-parlamentariker som faktiskt ledsnat på britterna och helt enkelt ställer ultimatum. Jag ser det som en riskfylld väg.

Nåväl hur ser dock min riskexponering mot Brexit ut, eller hur har jag tänkt. Jag har inte gjort någon stor växling, jag har gjort en liten analys kring om något företag har en England som största exportland. Sedan finns det naturligtvis en marknadsrisk men jag är långsiktig och valt att se reaktionen och rekylen på folkomröstningen som någon form av indikator.  

Kommentarer är stängda.