Tanka tankar

Tanka tankar

Ibland blir jag upprymd när jag hittar ett ämne att reflektera eller tänka kring och ibland blir jag lite frustrerad när den hastigt uppkomna tanken inte riktig bär eller som nu när det är lite småbitar som ramlar på plats och så finns det alltför många döda referenser. Med en död referens menar jag en hänvisning i stil med “det finns forskning som tyder på” eller “det finns en undersökning som visar att” men sedan inte tillstymmelse till referens. Så detta inlägg får ni ta för lite vad det är, nämligen lite summerade tankar av sådant som jag hört och läst, dvs att betrakta som kuriosa.

Visste ni att vi tänker någonstans mellan 40 och 100 tusen tankar per dygn? Av dessa är endast 5-10% nya tankar. Oj, vad lite är vi inte mer kreativa än så kanske någon utropar. Jo, men det blir trots allt ungefär 5000 nya tankar varje dag. Det tycker åtminstone jag är häftigt och inspirerande. För mig infinner sig då (minst) två frågeställningar. Varför så många gamla och går det att påverka de nya? Det mest rättframma svaret på den första frågan är väl i stil med att upprepning är inlärningens moder eller att det fungerar ungefär som med myrornas feromoner.  Spår eller tankar som leder till framgång förstärks mer och mer och blir därmed enklare och snabbare att nå. Och det är ju en fördel i många situationer men inte alla! Vi kommer till det senare. Den andra frågan är ju egentligen mycket mer spännande. Jag är helt övertygad om att det både går att påverka omfattningen av nya tankar och inriktningen eller innehållet. Det enklaste man kan göra för att tänka nya tankar är naturligtvis att aktivt utsätta sig för nya och okända situationer eller kommunicera med okända människor eller varför inte bekanta personer som man vet har avvikande åsikter. På jobbet använder jag mig av ett par trix för att ibland komma vidare i tankarna. Det första är det enklaste, jag hittar ett ställe med ett fönster med utsikt över något både har sköna lugna vyer men framförallt något som av och till rör sig. På något vis är det som att en plötslig rörelse puttar mig ur ett tankespår (som jag kanske redan följt klart) och in i ett närliggande. Kanske blir det som en typ av tankemutation. En tips som kräver lite mer framförhållning är att ge sig ut och springa (gå kan fungera, men är inte bra för mig). Läs gärna Anders Hansens bok Hjärnstark för en lite mer populärvetenskaplig förklaring till bakgrunden.

Hur man gör för att påverka tankegångarna tänker jag faktiskt lämna till senare inlägg. Det finns en uppsjö med tekniker för att framförallt framkalla mer positiva eller kreativa tankar.

Så till en framtidsspaning eller en historiskt socialt negativt värderad egenskap som helt plötsligt blir modern och positiv. Det handlar om att glömma! I en värld som förändrar sig allt fortare blir det viktigare och viktigare att kunna ta till sig nyheter och är man då fast i gamla hjulspår (tankespår) så blir förändringen både jobbig och smärtsam. I en krönika i Veckans affärer exemplifierar och reflektera Tom Turula över det hela.

Vi ser detta nästan varje dag när vi läser om FIRE, gigekonomi eller miljöfrågor. Tänk om de mest kritiska människorna inte alls är korkade utan bara att de begåvats med lite för bra minne vilket gör att det har lite svårt att tänka nya tankar…

Kommentarer är stängda.