Solceller

Solceller

Sedan några år är det i vissa sammanhang faktiskt billigare att framställa elektricitet mha solceller än olja. Det har därmed poppat upp ett antal förhoppningsföretag som haft skiftande framgång. En del har handlats upp till jättenivåer för att snart falla tillbaks. En del har inte ens velat lyfta. Trots att jag är hyffsat tekniskt intresserad så har jag väldigt svårt att sortera ut vilka som kan tänkas lyckas och vilka man kan sortera bort. Jag har helt enkelt inte gått in i något. Jag letade vidare efter några fonder som kunde uppvisa lite stabilare utveckling inom en marknad som borde blomstra när som helst. Men dels hittade jag endast få som jag kände någon form av förtroende till och dels visade inte speciellt bra resultat och då är vi tillbaks till min egen bedömning.

Den nisch som jag egentligen finner mest spänning i är de takmonterade solceller som ersätter takpannor. De vänder sig primärt till privatpersoner. Jag är nyfiken både som företagsinvestering men också kommer mitt tak att behöva bytas ut inom några år.

Det finns ett antal mindre aktörer som förvisso känns både kompetenta och seriösa men det är ändå svårt att släppa känslan av småskalighet och långsiktiga risker. För mer läsning se NyTeknik. Jag väntar lite på att två drakar kliver in på riktigt på marknaden. Ikea och Tesla. När jag läser lite närmare verkar det som Ikea endast kommer att erbjuda mer traditionella solpaneler och då är det för min del mest intressant att försöka förutspå vilken leverantör som kan få kontraktet. Jag medger att jag inte har någon intelligent gissning idag. Frågan är om det ens är ett börsnoterat företag. Men jag tror att IKEA kommer att lansera detta under 2019 och jag hoppas att det driver både priser och utveckling framåt.

Teslas (eg Solar City) fall är som vanligt tekniken och konceptet otroligt intressant. Specifikationen och garantierna är imponerande, eller vad sägs om följande:

  • Garanti för takpannor: Oändlighet, eller husets livslängd, vilket som än upphör först
  • Garanti för ström: 30 years
  • Garanti för väderbeständighet: 30 years
  • Taklutning: 14 to 90 degrees
  • Slagtålighetsklassning: Klass 4 ANSI FM 4473 (bästa slagtålighetsklassning)
  • Vindklassning: Class F ASTM D3161 (best wind rating)
  • Brandklassning: Class A UL 790 (best fire rating)

Så vad är problemet? De finns inte på marknaden än! Och jag har inte sett en realistisk plan. Det är oklart om garantier kommer att gälla utanför USA. Det finns egentligen inga uppfattningar om prisbild i Sverige.

Så min inställning är att fortsätta att bevaka! Jag är övertygad om att vi kommer att hitta några börsraketer inom detta segment.

Kommentarer är stängda.