Sista tredjedelen

Sista tredjedelen

Jag har flera gånger när svurit över en för lång svarstid från något j-la skitsystem fått frågan hur kan du med så dåligt tålamod och hög rastlöshet klara av det där med ultra? Då ska man ha klart för sig att de som frågar ändå gått igenom fasen där orden och frågorna tar slut och ögon blir lite tomma. Empiriskt kom jag fram till att den gränsen för löpning går någonstans mellan 50miles och 100km. Så länge man pratar om klassikerloppen, marathon och upp till 50km är man bara korkad, men alla känner någon som gjort många sådana lopp och många kan relatera till prestationen och kanske tom dra till med Ironman som egentligen passerat vad som är mänskligt möjligt. Men det går att hålla igång ett samtal, men när man börjar prata om de kortare ultralånga distanserna så blir det liksom ingen partystämning.

Efter tag blir när och kära mer och mer nyfikna och då kommer det sådana frågor som den med tålamodet. Till en början hade jag inga bra svar, men så ramlade poletten ner och jag insåg att det har med spänning, nyfikenhet och kreativitet att göra. Att sitta och vänta på i bästa fall ett timglas i 30s och veta vad som kommer att inträffa lämnar exakt noll till spänning, nyfikenhet och kreativitet. Efter ungefär 3 s har mina tankar redan skenat iväg och vips så är det något annat som är viktigare och så är den första uppgiften bortglömd och kan så förbli i timmar. Men att springa, simma, cykla eller något annat i timtal och vänta på vad tröttheten ska komma med för överraskning är bara ren och skär psykologisk magi. Det är den sista tredjedelen jag ser fram emot, det är då man får reda på en massa saker.

Det som nästan alla drabbas av förr eller senare är kramp. Det finns tusen och en teorier kring vad som ligger bakom kramp och följaktligen vad man kan göra åt det. Utan vetenskapliga bevis så känner jag mig övertygad om att kramp till största delen är ett tecken på utmattade muskler där till slut alla nervsignaler inte riktigt lirar. Min lösning är enkel men har krävt ganska många smärtsamma utforskningar. Fortsätt rör dig så avslappnat som möjligt, absolut inte stanna och stretcha. Jag har testat att stretcha vaderna i vatten vilket snabbt resulterade i kramp låren. I med vätska, det spelar egentligen ingen roll vad för något. Jag har testat en uppsjö med olika piller och tabletter men tycker att SaltStick PLUS och Enervit GT-tabletter fungerar bäst.

Jag har vid ett tillfälle fått nästan som cravings på Red Bull. Och då ska man ha klart för sig att jag aldrig dricker Red Bull. Då är det bra med en positiv support! Vanligt är att man mental blir lite klen. Ett trick som jag kom på efter 4mil i ett 6h-lopp var att sätta finger efter finger mot tummen och räkna till 4. 1,2,3,4,1,2,3,4 osv. 5 minuter senare är huvudet ombootat! I helgen började det att “brinna” under ena foten, växla rejält tungt, ställ dig upp och dra låååångsamt för att “syresätta”. Med artros i höften och egentligen inte kapabel att springa så kom jag på att tänka på det friska benet istället för det sjuka. Pss kunde jag öka belastningen på rätt sida. Får man för mycket skav i skrevet är det rätt skönt att ta rejäl sats i nedförsbackarna och ställa sig upp. Det finns hur många exempel som helst, en del funkar en gång (Red Bull)  och andra gång efter annan (Chips och Cola).

Sista tredjedelen präglas också av en sällsam lite speciell social stämning. För samtidigt som det är då som den lilla tävlingsdjävulen kan kliva upp på axeln och man så gärna vill hålla undan eller jaga ikapp så är det precis då som det är som mest hjälpsam och peppande. Nu ska ni läsa detta i skenet av att jag inte längre tävlar för att vinna eller tjäna pengar utan för att uppleva och utmanas. Jag tror att den här hjälpsamheten kommer av att man under racet byggt någon form av gemenskap som är viktigare än det egna egot. Visst kan det bli race, men det är ärligt och vänligt.

Prova vet jag, det finns massor av häftiga lopp! Våren erbjuder exv Munkastigen, kronjuvelen Täby Extreme eller varför inte Trosa Backyard Ultra.

Utforska dig själv!

Kommentarer är stängda.