Simpremiär

Simpremiär

Som jag har längtat! Om man undantar avtagning av våtdräkt så var utomhussimning det som längst skänkte mig idrottsglädje innan bytet av höftled. Då operationen genomfördes mot slutet av september så har jag väntat och längtat ganska länge efter denna dag. Jag var iofs ner i 25m-bassängen i julas men det var ärligt talat inte det minsta roligt. Det var kul att simma men hallen och miljön bjuder inte på speciellt mycket underhållning och mycket begränsad frihetskänsla. Så med 2 simpass de senaste 7 månaderna packade jag väskan full med allt som behövs för utomhussimning i vatten som bara nätt och jämt passerat tvåsiffrigt antal grader. Min fru ansåg att det var några för få grader på termometern för att själv simma men hon följde med för att övervaka så att jag inte gjorde några dumheter(?).

För er som är nyfikna så kommer 101 utrustning för simning i kring 10 grader sist.

När hela utrustningen var på så är det så underbart när huvudet och kroppen bjuder exakt noll motstånd men mängder av förväntan. I vattnet och låt kylan möta tårna, fötterna och en liten bit av vristerna. Ut till simbart djup. Där sluter fortfarande våtdräkten tätt så ingen kyla känns. Starta klockan och ett djupt andetag, så likt en atlantångare låt kylan omsluta först ansiktet och sedan resten av kroppen. Jag har år av simträning i kallt vatten så jag vet att det bara är att ta det lugnt, paddla på, slappna av och hitta rytmen. Andas lugnt efter 7 armtag. Jag känner igen den lugna känslan. Det är bara underbart. Några andningar senare börjar kallkänslan i kroppen släppa medan det nakna ansiktet känns som det fryser till is. Jag vet att det bara är att vänta 100m så tappar man känseln. Jag hittar något som liknar en simteknik och bara åker med. Strax innan klockan durrar för 500m så börjar fötterna frysa, men det är helt normalt. När klockan vibrerar tänker jag tanken att fortsätta varvet runt men håller mig till planen och vänder. På tillbakavägen får jag sällskap av ett antal nyfikna svanar. Det är precis en sådan detalj som gör utomhussimning överlägsen bassängen.

Det är som att tiden står stilla och helt plötsligt är jag tillbaks! Vårsolen värmer så det är inte ens kallt att byta om efteråt! Och det bästa av allt är att det var som en dans att ta sig av våtdräkten. För 7 månader sedan var det en kamp på 10minuter. Min fru konstaterar att om vädret håller i sig så får jag sällskap nästa helg!

Utrustningslista för kylslagen simning: hel våtdräkt (Blue Seventy Reaction), neoprentossor (Blue Seventy), vanliga badbyxor, safe swimmer bouy, neoprenhandskar (Head, en storlek mindre), neoprenluva (Blue Seventy), vanligt rosa simmössa, vanliga open water-simglasögon (Zoggs) samt pluppar i öronen. Denna gång körde jag också med dolme och paddlar, men det har inte med vattentemperaturen att göra:)  

Kommentarer är stängda.