Semester på börsen

Semester på börsen

Nej, det är det verkligen inte. Men aktiviteten brukar skilja sig något mot det mer normala. Men det “gamla” talesättet om att köpa till sillen (midsommar) och sälja till kräftorna (augusti) vet jag inte om ger så mycket för. Det finns också analyser som pekar på att den strategin är sämre (jag vet inte mot vad). Det intressanta är att det finns ett motsvarande från engelskan (verkar gälla både London och New York) som säger “Sell in May stay away”. Av flera skäl så tror jag inte riktigt på dessa säsongsbetonade strategier. 

  • Dels har AI slagit igenom med full kraft och det gör att börsen aldrig sover eller tar semester. Dessa robotar har en kapacitet som vi aldrig sett maken till. Det finns nästan ingen gräns för hur många aktier en dator kan bevaka och utnyttja kursrörelser på.  
  • Dels agerar många företag på den stora världsmarknaden (som semestrar på väldigt olika tidpunkter och omfattningar) och stänger därmed aldrig verksamheten, köp och sälj pågår kontinuerligt och det presenteras ständigt nyheter.
  • Tillgängligheten för samtliga aktörer har exploderat, vilket resulterar i att man med ganska liten insats ändå kan bevaka, övervaka och göra en del affärer från där man är. Det var länge sedan bankens mediokra öppettider påverkade handeln. 

Trots att trenden är att mer och mer är som vanligt även över sommarmånaderna så förekommer det små variationer som kan vara värda att titta på. En av detaljerna kan vara att man som daytrader helt enkelt inte jobbar och antalet affärer minskar. En annan kan vara en del helt enkelt vill minimera risken och sova gott över sommaren och tar ut sina pengar och inväntar bättre lägen senare. Sedan är det så att vi i Sverige gärna investerar i svenska företag och alla är inte jättestora. Så det förekommer naturligtvis företag som mer eller mindre stänger ner och inte presenterar några nyheter. Det borde innebära att kursen håller sig helt stabil men så funkar inte börspysket. Det brukar innebära att kursen sakta går neråt och vips har ett bra tillfälle infunnit sig. I vissa fall kan vi se en ganska rörlig handel. I sådana fall finns det alltid riskbenägna individer som kan göra en del halsbrytande affärer. Jag misstänker också att det förekommer en del vikarieverksamhet över sommaren. Är det någon som vill visa framfötterna så kan det vara en dålig kombination. 

Så det summerar egentligen till det vanliga. Håll dig till en strategi och var påläst!  

I min portfölj är det ömsom vin ömsom vatten, men Saab presenterade idag en jätteaffär inom understödsvapen, möjlighet till 4,2miljarder över 5år till marginaler som normalt brukar vara klart bättre än de stora farkostaffärerna. Sedan fortsätter Oasmia sin företagsrenovering.  Under tisdagen sade man upp alla samarbeten med den tidigare storägaren J Aleksov och lämnade också in en EBM-anmälan (anmälan till Ekobrottsmyndigheten). Exakt vad det handlar om vet jag inte men det är tydligen misstänkta transaktioner under en rad år. Det pågår också mycket rykten kring när de ska lyftas bort från OBS-listan som de befunnit sig på sedan mitten av januari (med ett par timmars undantag). Jag har återfått lite mer tro på företaget, ffa baserat på känslan av att den nya ledningen verkligen tagit tag i taktpinnen. Men det kommer att ta tid och det kommer att vara en bumpig resa, med dagar som snarare liknar en berg- och dalbana.

Kommentarer är stängda.