Omberg Runt – 31 km (Gästinlägg)

Omberg Runt – 31 km (Gästinlägg)

Våren är vacker! Att möta den springandes i Omberg med utsikt över Vättern är bättre än andra ställen.

Jag blev inspirerad av en kille på jobbet att åka och springa och vi var 130 anmälda men jag gissar på att det var 110 som kom till parkeringen vid Stolplycke vandrarhem en vacker  vårlördag i april. Härligt familjär stämning med snabb nummerlappsutdelning av trevliga funktionärer. En starter som pratade om uppkomsten av loppet för 3 år sedan och olika bansträckningar de olika åren. Förra året blev en vinnare så årets upplaga hade samma sträckning. Inget tillrättalagt bara böljande skogsstigar, mycket rötter och stenar brant uppför och brant utför, genom kohagar som började bli gröna och dramatisk utsikt över Vättern när vi tagit oss upp på Hjässan. Inga toaletter förutom några dass längs vägen, första och enda vätskekontrollen efter ca 21 km nere i Stocklycke hamn. Där fick vi vatten, banan, choklad och saltgurka samt trevligt bemötande. Jag blev såklart trött men njöt av vitsippor, blåsippor och tussilago som blandades med mängder av liljekonvaljblad. Jag sprang och var lycklig över att det var så mycket människor som var ute och vandrade. Hundägare, små familjer, kompisgäng och hela generationsfamiljer. De såg ut att njuta lika mycket som jag av vädret, våren och utsikten. Enda skillnaden var att de hade godare matsäck med sig… Jag hade lite för mycket kläder  på mig och det medhavda vattnet höll på att sina när jag nådde kontrollen. Så den räddade mig! Jag gillar inte att springa med mycket människor så det här passade mig perfekt. Lite trångt i början tills alla hade hittat sitt tempo. Jag trivs bäst när det har glesats ut och jag får springa själv. Jag bestämmer när jag springer, hoppar, går… Jag hade sällskap med en trevlig tjej lite då och då och när jag passerade henne på slutet konstaterade hon att hon redan hade missat sin måltid pga att det var mycket jobbigare terräng än hon någonsin hade kunnat föreställa sig. Jag konstaterade att jag fortfarande var på spåret på min måltid, som dessutom inte var så viktig för mig. Jag springer för att jag mår bra av att springa. Jag mår också bra av att vara ute. Jag tror att jag är beroende av att vara ute varje dag. Jag mår fysiskt dåligt när jag inte får frisk luft varje dag. Jag håller med dem som sa ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” när jag var liten. Det är så mycket skönare att komma in när jag varit ute.

När jag skulle sova på kvällen rullade olika vyer från banan upp i huvudet på mig. Det är ett bra betyg till banan! Jag fick verkligen mersmak och kommer inom en snar framtid släpa med mig familjen dit för vandring eller cykling.

Det här är löparlopp när det är som bäst! Litet, familjärt, trevligt och ett utnyttjande av naturen till fullo. För mig som har negativt lokalsinne (enligt mannen) var det tur att det var så bra snitslat. Jag tvekade inte en enda gång!

Ett mysigt mottagande i målet och en fantastisk god alkoholfri kall cider avslutade denna äventyrliga dag!

Kommentarer är stängda.