NE ≠ Nationalencyklopedin

NE ≠ Nationalencyklopedin

Visst är det lite lustigt att jag fortfarande reflexmässigt uttyder NE som nationalencyklopedin. Det stannar inte där utan jag ser även de 20 banden (böcker). Nu vet jag att det i min vardag att det står för NyEmission, men jag måste tillstå att det nog skulle krävas i alla fall ett band för att förklara alla turer kring och varianter av nyemissioner.

Från början trodde jag att det var det sättet man tog ett företag till börsen, nu har jag åtminstone lite mer klokskap i ämnet. Det finns ett antal olika orsaker till varför man emitterar nya aktier. Man skulle kunna säga att man tillför värden till företaget, antingen i form av pengar, kunnande eller verksamhet. Den kanske vanligaste orsaken till en nyemission är när det börjar bli ebb i kassan och man helt enkelt behöver få in mer pengar. Men det är också vanligt att man skapar sin egen sedelpress och betalar ett uppköp/sammangående med de nyemitterade aktierna. Ett inte lika vanligt men ändå förekommande fall är när man vill tillföra kompetens till företaget men kanske inte kan betala den lön som krävs. Det finns säkert ett antal till som jag inte lyckats träffa på eller genomskåda än. Eller, frågan är om jag inte just idag sitter med ytterligare en anledning. I Oasmia pågår det en bitter maktkamp där en av parterna lyckades med en riktad nyemission (165 msek), kanske var det ett sätt att spä ut den andre partens andel för att öka sin egen mer eller mindre kontrollerade ägarskara. Observera att jag inte har en aning om den analysen. En intressant detalj i den riktade emissionen var att priset bestämdes av en sk accelererad bookbuildingprocess. Det som kännetecknar en sådan är att det går väldigt snabbt och det berör i allmänhet en begränsad skara investerare. Jag har en liten post i Oasmia och är ganska neutral till nyemissionen.

En mycket intressantare är då THQ som lyckades dra in 2090 msek (alltså 2.1 miljarder) på en kväll. Lars Wingefors VD har relativt snabbt skapat ett stort bolag som gömmer sig på First North genom att köpa upp speltillverkare och förläggare med ekonomiska problem för sedan svinga sitt entrepenörsspö över dom och vips så är de lönsamma. För ganska precis ett år sedan köptes Koch Media upp för 121 miljoner euro. Om jag inte minns fel hade THQ vid det tillfället ett börsvärde på ca 5 miljarder kronor. En stor del av det köpet gjordes genom en nyemission. Vad han ska göra för pengarna nu väntar jag spänt på.

Jag har också två små bolag (Alelion och Heliospectra) som båda hamnat i situationen att kassan börjar sina som påbörjat en nyemissionsrunda. Det som händer är att kursen droppar och det tar en hel del tid att få in nya pengar. De har svårt att få större investerare riktigt intresserade och måste vända sig till oss småsparare också. Jag tycker att Hernhag skrev ett väldigt tänkvärt inlägg som jag behöver begrunda vidare i dessa två fall. Det går ut på att ta reda på hur önskvärd man egentligen är som investerare. Eftertraktad eller sista valet. Både Alelion och Heliospectra stod egentligen på min tradinglista så jag får se hur jag agerar när/om informationen om erbjudande dyker upp.

En nyemission som skedde under hösten som jag inte riktigt vet vart jag ska sortera in någonstans är den som Saab genomförde. Enkelt uttryckt behövde man pengar för en fortsatt expansion. De erbjöd samtliga ägare att köpa en aktie för 225sek för var fjärde man hade i sin ägo. Kursen stod då i 347sek. Företaget tillfördes ca 6 miljarder kronor. De största ägarna garanterade en stor andel. I slutändan var min exponering Saab lite för stor så jag tog tillfället i akt och sålde mina teckningsrätter för att sprida riskerna något.

Ett sista exempel på nyemission är Xintela som genom investeringar började få behov av utökning av kassan. De hade redan informerat marknaden om en nyemission och kursen hade börjat dala när de helt plötsligt meddelade att Bauerfeind gått in med 50msek till ungefär dubbla kursen. Helt plötsligt gick en dålig investering till en väldigt bra i ett nafs. Kanske ska jag lita på min turstrategi även fortsättningsvis…

Kommentarer är stängda.