Insiders

Insiders

Oroliga tider på börsen! Även om det repades sig under måndagseftermiddagen så har det varit en hel del ganska dåliga dagar. Jag tror långsiktigt på min portfölj och gör inget drastiskt. Men att sträcka sig så långt som Herhnag och konstatera att “Äntligen lite nedgång på börsen” vet jag inte om jag känner. Men det är klart Hernhag är mer rutinerad än jag och har kanske under en tid realiserat och lagt undan en kassa att använda när det vänder nedåt. Det är skönt att veta att jag har en del kvar att lära. Det positiva är att jag i någon mån tänkte tanken när det stod väldigt högt, men å andra sidan har jag tänkt det vid andra tillfällen så har det fortsatt uppåt ytterligare en tid. Jag försöker hålla fast vid min viktigaste lärdom, läs på och agera på långsiktig kunskap. Men sedan finns det förstås ibland en del lockande genvägar. Då tänker jag inte kompistips, allmänna köp- och säljrekommendationer eller bara rykten utan insiders. Insiders har typiskt tillgång till mer information om vad som händer i ett företag, på svenska kallar vi det insynshandel, dvs man har mer insyn i företaget. Det kan vara VD, ekonomichefer, försäljningschefer men också mer vanligt anställda som kan sammanställa mer information och bilda sig en uppfattning om hur företaget går. Dessa personer är registrerade på en lista och deras affärer i företagen blir offentligt några dagar efter de genomförts. Man hittar enklast informationen på Finansinspektionens insynssök. Om man exv söker på Xintela så ser man följande:

2019-06-03Evy Lundgren ÅkerlundVDFörvärv100004,80
2019-06-01Peter EdmanStyrelseledamot/suppleantFörvärv150004,80
2019-05-31Gunnar TelhammarCFOFörvärv50004,98
2019-05-24Gunnar TelhammarCFOFörvärv50005,46

Då ser man också att det med ett undantag inte har varit någon insynshandel sedan 2017.  Det pågår ju en bunt med intressanta affärsmöjligheter kring Xintela, bla en avknoppning. Exakt hur man ska tolka dessa insynsaffärer är inte självklart eller enkelt. Det handlar inte om några jättesummor, men det finns någon form av signalvärde, där Gunnars och Peters känns mest som att jag vill tro på företaget och vill äga mera. Dom signalerar helt enkelt framtidstro. Det gör givetvis VD också men jag vet ändå inte hur jag ska se på det. Jag undrar mest över timingen. Jag hoppas att hon tror att detta är sista tillfället på dessa nivåer. Men det kan också vara en form av pyttestödköp.

Något som inte var pyttelitet var duon i Koch Media som sålde inte mindre än 611989 aktier till kursen 214kr. Koch Media köptes upp av THQ under början av 2018 och betalningen skedde med THQ-aktier. Jag har inte koll på om det fanns någon form av inlåsningsklausul, men det får man anta. Jag skulle tippa på att den var på ett år och att de såg ett bra tillfälle nu när kursen stigit. De behåller ungefär en tredjedel av sina aktier. Så hur tolkar jag detta? Självklart kan det inte ses med odelat positiva ögon utan det finns ju någon form av missnöje eller brist på framtidstro som ligger bakom. Men mest troligt är att Klemens och Klemens (?) är sanna entreprenörer som inte är helt bekväma i att spela en andrafiol bakom Lars W. Om det är så är det bättre att gå skilda vägar som vänner. Det blir ett bump på vägen men inget som långsiktigt hindrar THQ-bygget.

I Serneke och Saab kan man misstänka att det finns någon form av aktiesparprogram som gör att utpekade personer köper återkommande. Då är det väldigt svårt att tolka både inköp och försäljningar.

Kommentarer är stängda.