Har det vänt nu?

Har det vänt nu?

Det är i allra högsta grad en relevant fråga man ställer sig efter dagens halvårsrapport från H&M som resulterade i en kursrusning på knappt 14%. Det är lockande att klippa in stora delar av den sammanfattning som presenteras men jag nöjer mig med en länk till rapporten.

I det stora hela tänker jag att det sker en del förändringar i analysflödet som är intressanta. För första gången på länge räcker det med att möta förväntningarna för att det ska tolkas positivt. Den fortsatta expansionen inom e-handel överskuggar stort det faktum att det öppnas färre nya butiker och stängs fler än tidigare signalerats/planerats. Å andra sidan planerar man att finnas på fler större internationella handelsplatser.

En detalj som jag inte sett några större kommentarer kring men som varit väldigt omskrivet tidigare är lagervärdet som trots allt fortsätter att öka.

En viktig detalj som lyfts fram är att fler varor säljs till ordinarie pris. De väljer också att lyfta fram att försäljningen av sommarkollektionen startat bra och att siffrorna för juni pekar på en ökning med 12% jfr med 2018. Nu har inte det något att göra med analyserna, men det är otroligt imponerande att kunna presentera sådana siffror redan den 27:e i innevarande månad. Det finns nog många ekonomichefer runt om i världen som är gröna av avund inför den hastigheten. Tekniskt är det inte speciellt svårt men det kräver en rejäl insats i termer av förändring för att genomföra det. Och det är en viktig detalj som gör att jag tror att H&M kommer att lyckas på lång sikt, men jag är långt ifrån säker på att börskursen från och med nu stabilt kommer att peka uppåt. Det är snarare så att jag är övertygad om att det kommer att fortsätta vara ganska stora kast, kanske redan under fredagen…

Kommentarer är stängda.