Handelskrig

Handelskrig

Det är onekligen något ganska ödesmättat med det som för närvarande pågår i storpolitiken. Handelskrig kan också låta ganska harmlöst och småbarnsligt i förhållande till militära krig. Men faktum är att jag tycker att det är otroligt läskigt. Nu måste jag påpeka att detta inlägg är hur jag uppfattar situationen och bakgrunden samt ser på eventuella slutsatser. I många fall saknar jag vetenskapliga belägg och gedigen kunskap. Så bilda er egen uppfattning. Men det jag också kan konstatera är om det funnit en massa rätt och fel baserat på basal matematik eller naturlagar så hade detta problem knappast uppstått och framförallt inte kunnat fortgå. Faktum är att kriget pågått i ungefär ett år, visserligen inte med full intensitet hela tiden. I likhet med militära konflikter drar båda sidor ungefär samma slutsatser och använder liknande argumentation i samband med diverse förhandlingar.

Vi har sett många år av frihandelsavtal och en ständig ökning av konsumtion och därmed global tillväxt. Såsom Hans Rosling påpekar är fattigdomsutrotning nyckeln till mycket positiv utveckling för världen. När jag satt och funderade på detta slog det mig att det kanske finns ett samband mellan stora eller många handelsavtal och frånvaro av stora ekonomiska kriser och börskrascher. Jag tänkte lite på den protektionismsflod som drog över över världen under 30-talet. Ett kort surfande ledde mig till en mycket spännande eller i alla fall informativ artikel i Fokus. Det visade sig att sambandet inte var speciellt starkt, men också att protektionism och strafftullar inte ger några positiva effekter på ekonomin, snarare tvärtom.  

Även om artikeln ifrågasätter Trumps sätt att tillgodogöra sig sina universitetsstudier så konstaterar de också att han är en framgångsrik affärsman som i princip ser USA’s ekonomi som sin egen. Han tar till det knep han känner till, konkurrens och kraft. Han ser Kina som den enskilt farligaste konkurrenten som inte bara har skapat ett enormt handelsunderskott (345miljarder dollar) utan också berövat USA topplats som tekniskt innovativ stat. De är helt enkelt inte störst och bäst på bilar och datorer längre. Jag gissar alltså att det är en ganska farlig kombination av rationell tävlingsinstinkt och ett skadat irrationellt ego.

Det finns också en annan sidoeffekt som är lite mer svåråtkomlig. Då Trump ffa fortsätter att sikta in sig på låg- och medelinkomsttagare som primärt väljarstöd finns det inte på världskartan att höja skatterna. En hel del av de projekt han vill genomföra kräver stora investeringar och därmed pengar i statskassan. Det är en krånglig ekvation. Men genom att införa strafftullar så kan han skylla på Kina och samtidigt låta medborgarna betala. För det är det som i praktiken händer. Dagens produkter är så multinationella att alla i princip är beroende av varandra och därmed kommer ingen undan. Och det är egentligen det som är problemet med handelskrig, det finns inga eller väldigt få vinnare.

Nu är ju inte allt detta Trumps fel, även om han är det som är skickligast på att använda media. Det finns ett antal ledare i världen som spär på den protektionistiska vågen. Men frågan är självklart vilken roll egentligen Kina spelar i detta? Min uppfattning är att Kina under många år haft en väldigt medveten strategi att utnyttja kapitalismens möjligheter att sakta lägga mängder av stora viktiga infrastrukturer under sin kontroll. Vart det är slutar har jag ingen aning om men jag är helt säker på att jag inte är förtjust i Kinas kontrollapparat av medborgare.  

Hur det slutar? Jag har ingen aning, men jag skulle bli förvånad om en snabb och hållbar lösning kommer på plats. Lite misstänker jag att det beror på om Trump verkligen tror att USA kan vinna ett handelskrig eller om det är en dimridå för en massa andra agendor (där Trump själv är vinnaren). Det första alternativet är det farligaste men också det mest osannolika. Mer troligt är att Trump gamblar och ser en egen vinning i det hela. Då kommer det att pulsa mellan aggressiva tonlägen och lugnare perioder. Förr eller senare kommer svaret och då tror jag att vi kommer att se en period av många och långa förhandlingar med Kina. Då kommer vi inte att uttrycka oss i termer av krig utan snarare lågintensiv konflikt.

För mig som småsparare är det hur eller hur irriterande med en dag när börsen går ner 2%.  

Kommentarer är stängda.