Engångsprylar 2(många), slit och släng är bra?

Engångsprylar 2(många), slit och släng är bra?

Jag försöker skaffa mig en medvetenhet kring jakten på engångsutnyttjande. Det slår mig att jag saknar ett bra ord eller begrepp för vad jag jagar. Jag började att skriva “slit och släng” ur det negativa perspektiv som vi normalt betraktar uttrycket utifrån. Sedan suddade jag då “slit” egentligen är precis det vi är ute efter. Så om vi kan komma till ett läge där vi på riktigt använder, lagar och sliter ut våra saker tills det faktiskt inte längre är användbara så har vi vunnit mycket i kampen för ett hållbart samhälle.  

Ett sak eller företeelse som de senaste året fått utstå massiv kritik är engångsgrillar. Här kan man läsa pyttelite mer om varför engångsgrillar är ett problem. Dels är problemet att den faktiskt just bara används en gång men också att den inte riktigt passar in och hanteras i de strukturer vi har i samhället för just återvinning. Tipset om att ta med sig bärbara portabala grillar känns spontant ganska överpretentiöst och frånkopplat världen. Jag tänker på alla studentfester, kompisgrillningar och företagsevenemang ute i naturen. Det är lätt att drabbas av alla omöjligheter. Men när jag tänker efter så har jag bara vid två tillfällen arrangerat och deltagit i aktiviteter med engångsgrillar. Vid samtliga andra tillfällen så har det löst via lite planering och tid eller faktiskt portabla bärbara flergångsgrillar. Det enskilt enklaste är naturligtvis att använda sig av befintliga grillplatser iordningställda av någon organisation eller privatperson. Sedan har jag vi flera tillfällen när jag ringt och frågat efter gemensamma grillplatser efter 5 frågor kommit fram till att det står några gamla kvarglömda skräpgrillar i ett hörn. Jag lovar, de funkar ändå bättre än en engångsgrill. Och världen är dessutom fylld av tävlingsinriktade individer som gärna vill att just den skrothögen som dom valde eller fick tilldelade eller vann i utlottningen kommer att glöda allra bäst och fixa de bästa biffarna, auberginerna, majskolvarna eller vad man nu vill grilla.

Hur grillning påverkar miljön som matlagningsmetod lämnar jag till ett senare tillfälle.

Ja, jag erkänner utan omsvep att jag under många år betraktat cykelslangar som en engångsartikel. Jag har helt enkelt antagit positionen att moderna slangar innehåller för mycket plast i förhållande till gummi och därmed varit omöjliga att laga. Så vid punkter, byt slang och kasta den gamla. Klart på mindre än 5 minuter! När jag är ute och cyklar MTB tar jag givetvis med mig den trasiga hem och kastar. Eller rättare sagt, det är slut med kastandet! Det har hänt saker! Det går att laga slangar. Det går till och med alldeles utmärkt!

Vi lagar nästan all mat mer eller mindre från grunden och har nästan alltid dosa till jobbet. En förutsättning för att livet som hemmakock ska funger är bra köksknivar. De senaste dryga 10 åren vi använt en uppsättning schyssta reklamknivar av bättre märke. Vi har använt ett keramikbryne (som följde med) och hållit eggarna tillräckligt skärpta för att glädjen ska finnas där.  Men så för ett år sedan så började det hända något. En kniv i taget slutade helt enkelt att bli vass. Jag vet att det till slut händer. Jag började titta på keramikknivar (bara för att det låter coolt) och undersökte Knivbrev mm, men det kändes inte rätt. Så flimrade det förbi en annons för Linköping Slipstation. Jag testade med 3 knivar. De blev som nya, för 150kr! Och ja, det är ett seriöst företag och jag fick kvitto. Nu står lite sekatörer och andra verktyg med eggar på listan över kandidater för ett förlängt liv.

I norden är vi verkligen bortskämda med tillgången på vatten. Vi har till och med i många fall väldigt gott vatten, men det är inte det jag tänkte avhandla här och nu utan vi pratar ju om engångsanvändande. Vad har då det med vatten att göra? Det blev faktiskt ganska tydligt i delar av Sverige under förra årets varma och torra sommar. I kölvattnet (hihi) av bevattningsförbud och andra begränsningar blev det ingen hejd på uppfinningsrikedomen i våra stugor. Det vanligaste och kanske enklaste man kan göra är att skölja av det som ska in i diskmaskinen ner i en hink istf direkt ner i vasken. Perfekt att vattna med. Låt den hinken eller vattenkannan också stå lättillgänglig så att överblivet måltidsvatten kommer till nytta. När du spolar till varmvatten, se till att samla upp i en tillbringare och ner i bevattningshinken. Pss kan man ha en hink i duschen och fyll upp i väntan på varmare tider. Funkar sedan perfekt att spola toaletten med. Det här handlar inte om snålhet eller överdrivet trädkrameri. Det handlar bara om lite mer medvetenhet kring att inte ta ett överflöd för givet och att slösa bara för att man kan slösa. Det handlar om att göra dom små sakerna som just passar mig. Jag bor i villa och odlar en del och då passar mina tips, men om man bor i en lägenhet och inte är förtjust i blommor och alltid duschar på gymmet så finns det ju inte så mycket att hämta!

Kommentarer är stängda.