Engångsprylar 1(många)

Engångsprylar 1(många)

För att ha en ekologisk och miljömässig prägel på bloggen så är det försvinnande få inlägg och tips som just handlar om hur vi kan ta hand om miljö på ett bättre sätt. Det beror som jag tidigare noterat inte på att jag inte vill utan snarare att jag kanske inte kan eller i alla fall inte är så medveten som jag skulle vilja vara. Tidigare har jag varit inriktad på att stötta miljön genom miljövänliga val vid inköp, försökt att köra mindre och mer ekonomiskt (ursäkta ekologiskt) och sänka värmen hemma. Ganska traditionellt med andra ord. På senare tid har jag blivit mer och mer medveten om att vara miljövänlig snarare handlar om ett sätt att agera och vara i vardagen och att den kanske enskilt viktigaste egenskapen är att återanvända till en pryl faktiskt är förbrukad på riktigt samt att minimera (utesluta) engångsartiklar. Det senare är verkligen inte enkelt.

Plast har länge betraktats en riktig miljöbov och jag vill inte hävda att det är miljövänligt men faktum är att det finns en helt del positiva egenskaper med modern plast. Det är den medföljande slit- och slängkulturen som snarare är problemet än plasten i sig.

Jag tycker att de avgiftbelagda plastpåsarna i våra affärer är i många stycken men inte i alla en fantastisk idé. Undantaget är de påsar som ändå lämpade sig för soporna. Det har fått den paradoxala följden att vi istället köper soppåsar istället för att användas två gånger numera används endast en gång, och det kanske inte är en förbättring. Men som vanligt i miljösammanhang så är inget så enkelt som det kan låta. Det kan ju vara så att de specialiserade soppåsarna är så mycket mer miljövänliga, pga tjocklek, material, tryck, vad vet jag. Men det som känns ännu värre är alla dessa påsar som används i frukt och grönt. Det finns garanterat några smarta personer kommit på vad man kan använda dessa till, men jag tillhör inte en av dessa. Istället har jag skaffat en uppsättning små söta genomskinliga tygpåsar med en etikett för att klistra på eventuella prislappar. Supersmart om du frågar mig. Iofs får jag betala två gånger om det är kilopris, men det tar jag för miljön. Det finns bara ett problem och det är i princip samma som med tygkassar, att sätta ett nytt beteende och bara få med sig kassar och påsar. Jag kan inte göra allt men genom att skaffa mig ett medvetande så kan jag göra en massa smått. Just nu är mitt mål att aldrig behöva köpa handlingskassar eller frukt- och gröntpåsar!    

Kommentarer är stängda.