Elcykel

Elcykel

Ja, precis! Vi letar elcykel. Det roligaste av allt är att det är min bättre hälft som driver frågan. Vi har ungefär en mil till jobbet och det i sig är inget större problem men både hon och jag har väldigt svårt att ta det så lugnt att vi inte behöver byta om och duscha. Dessutom är alla våra cyklar lite mer sportiga i sin framtoning så det blir gärna ryggsäck om man ska ha grejjer med sig och då blir det gärna ännu varmare.

Vi räknar inte så noggrant men känslan är att det går att räkna hem två elcyklar på ett år mot att vi gör oss av med en av bilarna. Det kommer ändå att ske ganska naturligt inom ett år då min tjänstebil ska lämnas tillbaka. Vi ser egentligen båda fram emot att börja cykla så det är mer eller mindre bara att dra igång.

Operation marknadsundersökning av elcykel är påbörjad och det har visat sig vara en svår uppgift. Det vanligaste verkar vara ett överprisat, skittungt, svinfult, missfoster med gammal cykelteknik och tveksam kvalitet och körbarhet. Naturligtvis är så inte fallet men det är påfallande vilka priser handlarna tar ut. Det är något som är konstigt när man kan ta en 4000kronors-cykel och häkta på ett batteri på pakethållaren och en framhjulsmotor samt en enkel display och vips så kostar den 20ksek. Jag är inte säker på att förra årets elcykelpremie var långsiktigt speciellt bra för oss konsumenter. Jag tror helt enkelt att nivån klev upp en nivå och vi fick helt enkelt vänja oss. Sedan är det naturligtvis lite krångligt för mig att jämföra specar mellan mina fritidscyklar och en vardagspendlare men när jag gör ett försök så verkar det minst sagt bökigt. Så hur ser önskespecen ut?

 • Max 20kg
 • Bekväm ganska upprätt geometri
 • Stänkskärmar
 • Pakethållare, ev även fram
 • Bakhjulsdrift (antingen mittmotor eller nav bak)
 • Minst 30km drift
 • Löstagbart batteri, helst rammonterat
 • Minst motsvarande Shimano 105 eller Deore
 • Max 25ksek  gärna under 20ksek
 • Anständigt snygg

Just nu har jag inte hittat något som är i närheten, så någonstans måste det ske kompromisser. Jag vet dock inte var, än. Spännande resa!  

En annan ekonomi- och miljöaspekt som jag blev väldigt positivt överraskad av var när stora junioren kom hem med en uppsättning snygga kläder fyndade på Myrorna.

Tillsammans tar vi våra små steg framåt. Det är just det där tillsammans som glädjer mig mest.

3 svar på ”Elcykel

 1. Såg nyligen något test på elcyklar! Tror det var Tidningen Land! Men eftersom jag inte ska ha någon, så kollade jag inte! På Myrorna finna det säkert en hel del fynd! Bra gjort!

 2. Tack för tipset, men det verkar som det var någon annan tidning.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.