Courtagekonkurrens

Courtagekonkurrens

Det var onekligen en spännande nyhet som Swedbank levererade på måndageftermiddagen. Att en av storbankerna ger sig in i kampen om småaktiespararna känns jätteroligt. Det verkar som om Swedbank faktiskt utmanar i inledningen. Courtagefritt upp till 100 tusen. Det ska jämföras med 80tusen i sex månader för Nordnet och 50tusen för Avanza. Jag använder mig av Avanza, och är inte alls insatt i hur gränserna ser ut sedan. Nu rör detta inte mig direkt men det är ju bra om/när barnen intresserar sig för en start.

Men egentligen är det ju inte bara courtagefriheten som är det intressanta utan vilka övriga tjänster som står för dörren. Jag tänker framförallt på de billiga eller kostnadsfria indexfonderna de billiga lånen eller varför inte exv lysa med robotbaserat sparande. Det är många som påtalar att det allra bästa sättet att spara på för tillfället är att jobba med de billigaste indexfonderna. Att aktivt handla med aktier själv kräver mycket tid och kunskap, har man inte det får man lite på turen eller se det mera som en hobby. Att mer långsiktig köpa stora eller i alla fall större stabila företag med lång utdelningshistorik kräver också en del arbete men inte i närheten lika mycket.  

Jag hoppas och tror så smått att investeringslandskapet så smått kommer att målas om. Det kommer att bli väldigt spännande att se om någon av de andra storbankerna också ligger i startgroparna.

Det jag personligen mest ser fram emot är en mycket enklare flytt av tjänstepensionspengarna. Det känns lite väl krångligt och inlåst.

Kommentarer är stängda.