Biotage ett aprilskämt?

Biotage ett aprilskämt?

Lite stöddigt får jag ändå medge att det är att publicerade sin årsrapport den 1 april! Nu är det verkligen inget skämt. Tillväxten fortsätter om än i något lägre takt än tidigare år men den siffra som imponerar mest, åtminstone på mig är bruttomarginalen på 61% och en rörelsemarginal på 19%, det är en siffror som många företag inte ens vågar drömma om, och då ska man ha klart för sig att Biotage har ett mål på 20% i rörelsemarginal.

Från deras hemsida hittar vi följande information om vad de sysslar med:

“Biotage är ett globalt Life Science-företag som utvecklar innovativa och effektiva lösningar för separation inom organisk och analytisk kemi samt för industriella tillämpningar. Efter förvärvet av PhyNexus Inc. i januari 2019 är Biotage även verksamt inom det snabbt växande området biomolekyler.”.

När jag läser den texten en gång till så inser jag att det inte säger så mycket. Så det får fortsätta med:

“Biotages produkter används bland annat vid forskning, utveckling och tillverkning av läkemedel, analyser av patientprover, rättsmedicinska prover samt miljö- och livsmedelsprover. Separation är ett viktigt led i kundernas produktionskedja och kan handla om att frigöra en substans ur andra substanser, separera delmängder eller att på kemisk väg rena substanser från föroreningar.”.

De är alltså positionerade som leverantörer till en samhällstrend som åtminstone jag inte ser vika på bra länge. Biotage har också en geografisk riskspridning genom kontor i Amerika, Europa och Asien.

P/E-talet på 42 är naturligtvis väldigt högt och innebär självklart en fallhöjd för aktiekursen. Iom den relativt låga utdelningen, som ändå finns där, så vill det till att utvecklingen av företaget fortsätter.

Tekniskt har jag lite svårt att bedöma hur bra deras produkter egentligen är men de verkar vara medvetna om patent och hantering av immateriella rättigheter. Det är generellt viktigt i snabba branscher.

Torben Jørgenssen nuvarande VD tackar i år för sig och de letar efter en ny. De brukar jag kunna se som en liten varningssignal men Torben kommer att sitta kvar i styrelsen och tom ta över ordförandeklubban så det innebär troligen att en ny VD får en bra introduktion.

Jag har en mindre post Biotage och ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt varför jag köpte på mig några stycken aktier för kanske ett år sedan. Jag tror att det var för att de haft en trevlig kursutveckling under ganska lång tid. Jag bevakade under en period och slog till i en dipp. Är det något man kan säga om aktien så är det att den faktiskt åker en del upp och ner. Kanske något för den mer aktive. Men för mig är det nog mer av karaktären go with the flow.

Kommentarer är stängda.