Att renovera ett företag

Att renovera ett företag

har jag ingen som helst erfarenhet av. Jag har iofs jobbat i ett företag som till slut dog sotdöden och min vana trogen köpte jag en liten post samt hade en del i form av en vinstdelning. Det var framfab som havererade och sedan köptes upp, bytte namn och hamnade på holländska börsen. Jag vet inte, men jag tror att företaget sedan länge konkat. Av ointresse lyckades jag inte ens göra avdrag för förlusten.

Tyvärr har jag ytterligare en dålig aktieaffär som jag kunde ha studerat närmare. Det fanns i slutet av 90-talet ett telecom-företag som hette Teligent. Det var Linköpingsbaserat och jag sökte jobb där. Vi lyckades inte fullt ut komma överens men de var så pass intressanta att jag investera i en liten post som formligen exploderade och var en kort stund värd en bit över 100ksek. Det var en hissnande summa som helt gick upp i rök när de efter ett par nyemissioner konkade. Den förlusten lyckades jag i alla fall mildra genom att deklarera den. Jag lärde mig en del av den mentala resan. Dels lärde jag mig att det ibland är dags att bara realisera och glömma eventuella fortsatta “vinstförluster” men också att kallblodigt göra sig av med fallande knivar.

Då kan det ju synas lite märkligt att jag håller kvar i en från början ganska liten post som numera blivit mikroskopiskt stor i Oasmia. Del finns det en del underliggande teknik och patent som kan bli något och de har en fot in i husdjursmedicinen som är en brasch som jag tror kommer att expandera stort. Dels är det ett otroligt spännande studieobjekt. Inte alls på samma sätt som H&M där det är spelet mellan företag och investerare som är det jag studerar, utan här handlar det om vad som händer med ett företag som krisar på riktigt. Det som hänt är att det under hela vinter pågick en bitter ägarstrid som slutade med en ny styrelse och VD. Det är på kort sikt väldigt svårt att utse någon verklig vinnare, men självklart har nuvarande ägare tillsammans VD och ny ledningsgrupp inlett ett intensivt renoveringsarbete. En och annan mindre nyhet har släppts under våren men aktien har sakta sjunkit till nya lägstanivåer. Till en början förmodligen en effekt av ägarstriderna men sedan har det förmodligen handlat om förtroende. I veckan kom den en nyhet som av del tolkades positivt men en bedräglig rubrik gjorde att tolkningen blev väldigt negativ. Men det stora kom idag i samband med att årsbokslutet (brutet år) presenterades. Inte nog med att resultatet var dåligt och de signalerade att finansieringen behöver kompletteras samt att affärerna i Ryssland ligger på is, de roterar också en del platser i ledningsgruppen. Det innebär bla en ny VD. De anmäler också “vissa” transaktioner (under stridighetsperioden) till Ekobrottsmyndigheten samt reviderar sina bedömningar/planer för kommande produktkommersialiseringar.  

Min uppfattning är att det i många stycken handlar om att gå från krisläge till ordning och reda med rätt person på rätt plats men också att signalera och sänka förväntningarna för att ge sig själva ett visst mått av arbetsro. Jag har inte erfarenhet och kunskap nog för att bedöma om åtgärderna är tillräckliga, men jag är övertygad om att det kommer att ta år innan Oasmia blir ett blomstrande stabilt företag. Självklart finns det alltid en risk eller möjlighet att något annat företag ser några billiga patent att köpa upp.   

Kommentarer är stängda.