VAR

VAR

Det pågår som bekant ett fotbolls-VM för tillfället. Denna gång är det damerna som tampas om ära och berömmelse och förra året var det herrarna. Båda lagen tycker jag har gjort det bra, damerna vann åttondelsfinalen och spelare senare i veckan kvartsfinal mot Tyskland och herrarna åkte till slut ut i kvarten mot England. Jag har varit något av en idrottsfanatiker som tittade på all sport som kom i min väg. Men i det överflöd som finns tillsammans med att det finns så otroligt mycket annat som är roligare, bla att idrotta själv. Men de stora turneringarna och evenemangen tycker jag fortfarande är spännande att följa. Förmodligen beror det på det höga nivån och det faktum att det är mycket som står på spel.

I herrarna event stiftade vi för första gången bekantskap med VAR (Video Assistant Referee, videodomare). Vi fick se ett helt nytt domartecken som efterliknar en TV-skärm. Det innebär att ett videocentral tittar på en massa repriser och ger matchdomaren ett underlag att ta beslut på. Det blev en hel del skriverier om orättvisa kring vilka situationer som VAR-granskades och vilka som inte gjorde det. Det blev också en del snack kring vilken extratid det tog. Men överraskande nog blev det ganska lite diskussioner om rättvisan och korrektheten i besluten.

Nu ett år senare så används VAR även i damernas VM. Och då kan man ju tycka att FIFA borde ha attackerat och tagit hand om problemen och förstärkt fördelarna. Men det är som att man bara sett alla positiva rättviseaspekter på allehanda hjälpmedel som numera göms bakom VAR. Det blir mer och mer av CAR(Computer Aided Referee). Bitvis är det ju superhäftig när det på direkten kommer en datorgenererad bild över en offsidesituation eller om en boll varit över mållinjen eller ej. Och jag har egentligen inte så mycket emot att man låter spelet avslutas innan ett avgörande beslut tas. På totalen blir det säkert mer rättvist, och det är ju bra när så mycket ära, berömmelse och pengar står på spel.

Men det stör mig att alla konsekvenser av uppdaterade regelverk inte är analyserade utan man tvingas till regelförändringar mitt under pågående turnering. Och jag ogillar stark att det blir en massa avbrott som gör att tempot försvinner. Jag är inte så förtjust i uttrycket momentum, men det känns verkligen orättvist när ett spelmässigt överläge riskerar att försvinna för att det blir flera minuters paus. Problemet med relativt godtycke kvarstår men är inte så stort, men sker också till priset av ideliga avbrott där matchdomaren med tom blick står och håller handen mot örat. Och det är egentligen där jag har den största invändningen mot systemet som det är just nu. En av domarens viktigaste uppgifter är att leda matchen och se till att det flyter och att det sätt en nivå som spelarna har att förhålla sig till. Med VAR förskjuts det här och det hamnar utanför domarens kontroll. Det blir ganska ryckigt och svårt och veta om det är domaren eller VAR som bestämmer och när en situation är utagerad.

Som publik skulle jag också föredra att matchtiden blir av effektiv typ istället för den löpande tiden som används idag. Problemet är att den inte är löpande utan lite godtyckligt med en del skumma schablontillägg.

Min gissning är att utvecklingen kommer att fortsätta men att de mänskliga domarna på sikt kommer att försvinna helt och hållet och ersättas av datorer som i något trixit fall tar hjälp av HAR (Human Assisted Referee) samt att tiden blir effektiv. Det blir säkert maximal rättvisa men inte säkert roligare att titta på.

Men om det är sann idrottsglädje jag är ute efter så tittar jag hellre på när junior spelar. Jag ser fram emot turneringen i helgen!

En reaktion till “VAR

  1. Jag tittar nästan inte alls på lagidrotter längre! Tycker inte det är något roligt att titta själv ! Gäller tv-sport! Friidrott och golf tycker jag om att titta på! Och så är det mycket bättre med idrott när det är barnen som kämpar! Helt underbart💕

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.