Väderprognoser

Väderprognoser

Familjen är ute på en liten svemestertur och naturligtvis kretsar en del kring vädret. Förra sommaren var ju extremt enkel ur prognosperspektivet. Innevarande sommar bjuder inte riktigt på samma förutsägbarhet. Eller hur är det egentligen? 

Vi har en uppsjö av appar och andra sätt att tillgodogöra oss väderprognoser, och det är ganska intressant när diskussionerna ramlar ner på vilken app (eller institut) som egentligen är bäst på att spå väder. Hmm, här börjar vi närma oss lite av sanningen, tror jag. Att skapa en prognos har en något vetenskapligt ton medan spå snarare pekar på magi eller svartkonst. Det vanliga är dock att vi tror eller gissar väder, eller i alla fall jobbar med kvalificerade gissningar. 

Hur mycket vetenskap är det bakom de stora institutens prognos? Det är brutala mängder! Och sanslösa mängder beräkningskraft som åtgår till att producera de prognoser vi tittar på. Att beräkna/simulera väder är dock otroligt svårt och de seriösa aktörerna använder sig av en uppsjö modeller som inte bara levererar en prognos utan också någon form av sannolikhetssiffra. Att simulera/beräkna ett fall är inte så svårt men det kräver som sagt tillgång till mycket datorkapacitet, men att sedan välja vilken modell som i slutändan är den mest sannolika har varit allt annat än enkelt. Problemet är att utfallet till stor del beror på kaoseffekter. Det innebär att någon liten liten förändring i en förutsättning kan ge massiva skillnader i ett resultat långt senare i simuleringarna. Det är också därför långtidsprognoser blir så otroligt osäkra. 

Det finns en del situationer som jag upplever att meteorologerna är väldigt bra. Primärt är det självklart vid väldigt stabilt väder, typ förra sommaren, dels är det vid massiva skiften och slutligen när regn kommer och går inom de närmaste 6h. I det första fallet bryr jag mig inte, det andra använder jag mig av ganska ofta och den sista har jag med mig med men använder endast i undantagsfall. 

I praktiken använder jag mig inte så mycket av väderappar och prognoser. Vad gör jag istället? När jag var yngre gick det en skröna om att om man använde sig av SMHI’s marginaler för att bedöma om de gissat rätt eller ej och så kör man med att dagens väder blir nog som igår så får man rätt 2 gånger av 3. Det kör jag på! Men framförallt har jag en ganska avslappnad inställning till vädrets inverkan på vad vill göra. Om jag vill cykla MTB så cyklar jag MTB, med eller utan regnkläder eller solkräm. Det handlar mycket om utrustning, kläder och framförallt inställning. 

Kommentarer är stängda.