Vad är MIPS?

Vad är MIPS?

För första gången väljer jag att svara på en kommentar med ett inlägg. Jag inser att det inte självklart vad MIPS egentligen är! Lite slarvigt kan man säga att MIPS erbjuder en plastbit som man monterar in i en hjälm och vips så får man en säker och bra hjälm. Eller så enkelt är det verkligen inte. Men MIPS tillverkar inga egna hjälmar utan är ett “ingrediensvarumärke”, dvs det är en ingrediens när man bakar en bra hjälm.

Ett exempel: mitt favorithjälmmärke heter Giro och den senaste MTB-hjälmen har MIPS-inlägget. Det MIPS erbjuder är både den avancerade plastbiten och tjänsten att integrera den på bästa sätt när en ny hjälmmodell tas fram. Så hjälmen känns fortfarande som en Giro, men har blivit lite bättre. Så det finns alltså ett långsiktigt samarbets- och leveransavtal mellan Giro och MIPS.

MIPS vänder sig inte bara mot cykel utan mot ridning, hockey och annan vintersport samt MC.

Tekniken bygger på att man lyckas montera in mellanlager med låg friktion som reducerar rotationsvåldet avsevärt. Se mer på hemsidan och på den stilistiska bilden hämtad från MIPS där den gula delen i hjälmen motsvarar plastbiten:

2 reaktioner till “Vad är MIPS?

  1. Tack för den upplysningen! Så mycket man kan lära sig, när man undrar något! Jag hoppas ni alla i familjen använder säkra hjälmar! Både ryttare och cyklister❣️

    1. Än så länge är det faktiskt bara min nyaste MTB-hjälm som har MIPS. Men vi lägger ner ganska mycket möda och pengar när vi väljer hjälmar.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.