Utdelningssäsong

Utdelningssäsong

Nu är jag verkligen ingen jägare men om jag vore det skulle jag i dagsläget vara en typisk älgjägare med en väldigt kort säsong förmodligen ungefär när de flesta andra också är ute i skogarna. Drömmen skulle i sådana fall vara att kunna jaga olika villebråd med olika säsong och kanske krydda med några som har kontinuerlig säsong. Tänk tanken att nästan alltid ha tillgång till färskt kött eller i alla fall korttidsfryst.

Nu är jag inte heller vegetarian men det känns lika enkelt att tänka den positiva tanken att ha ständigt tillgång till nyskördade frukter och grönsaker.

Men nu är det ju pengamaskinens produkter som jag hellre tänker på. Genom åren har det av och till ramlat in en och annan krona på kontot och det har känts ganska slumpartat. Men nu är jag mer medveten om att många företag på Stockholmsbörsen delar ut mer eller mindre av sin vinst till oss aktieägare någon gång under våren. Det finns några som delar upp det på ett par tillfällen (exv H&M och Husqvarna). Några andra har gått över till kvartalsvis (exv Saltängen Property). Sedan lyser min okunnighet på området igenom, jag tror att det finns någon som delar ut månadsvis, men det vanliga är att man får söka sig över Atlanten för att få till en ström av utdelningar. Jag är lite avundsjuk på de som hackar runt i excel (eller motsvarande) och skaffar sig en utdelningskarta över året. Det är inte så att jag inte skulle kunna använda eller skapa ett eget ark, det är bara det att jag ännu inte riktigt sett det stora fördelen. Jag väljer fortfarande aktier och företag efter det förutsättningar jag bedömer att de har för att långsiktigt generera vinst för att på så sätt antingen eller ännu mer troligt både öka utdelningen och aktiekursen. Men det roliga är att jag nu börjar ha koll när “mina” företag delar ut och vilka datum som gäller. Jag har insett att det inte är lönt att försöka matcha inköp med utdelningar eftersom kursen dagarna före och efter “tar hänsyn”. Men det känns ändå bra att veta och det är ändå en liten pusselbit i inköpsvalet. I brist på egen kunskap väljer jag att inte investera i den aktier som erbjuder högst direktavkastning. Detta då många med mer kunskap varnar för att det finns en risk för att det ligger en hund begraven, dvs att företag kan ha en del ekonomiska problem som i slutändan riskerar en kurssänkning som är större än utdelningen. Långsiktigt är målet att kunna leva på utdelningarna men just nu lever jag mest på glädjen att få återinvestera pengarna.

Av de företag som jag nämnt på sistone gjorde idag både MIPS och Proact ganska stora rörelser utan påtagliga nyheter. I MIPS verkar det finns något ogrundat rykte kring uppköp, jag hoppas verkligen inte att det redan är dags. I Proacts fall hoppas jag på att de stärkt sitt förtroendekapital i en bransch som mer och mer ställer extrema krav på ordning och reda.

Slutligen drog jag lite på läpparna när jag på gymmet drog fram en figursydd träningströja som tillhör min fru. Då jag väger 25kg mer så var det inte utan att jag skämdes lite när tröjan inte dolde någonting …

Kommentarer är stängda.