Svemester – Ekopark Omberg

Svemester – Ekopark Omberg

Ett av de områden i Östergötland som erbjuder massor av energiladdning är Omberg. Det är ett eget litet smultronställe. Placerat ett långt stenkast från E4 vid avfarten till Ödeshög ligger “berget” där, vid den östra Vätternkusten och är väl värt ett besök. Jag slås alltid av hur lugn och skön känsla det är i skogarna, trots att det är ganska välbesökt. 

Vad kan man då göra? Det enkla svaret är: uppleva naturen! Lite mer finns det, men i huvudsak är det naturen själv som bjuder på föreställningen. Låter det trist? Då är kanske inte Omberg något för dig. Men om du kan föreställa dig underbara bokskogar som dansar i solstrålar så är det en bra start. Men som Sveaskog beskriver det så erbjuder Omberg en mosaik av skogar. Det är granar, granar med platta barr som är jättestora eller som förväxta bonsaier, björklandskap, ask, hassel, asp, blandskog, ängar och så hjässan. Det finns en mängd stigar att vandra eller cykla på. En del erbjuder faktiskt rejäla utmaningar och är inget jag skulle kunna cykla på medan andra bara är mysiga. Det finns korta (knappa 2km)och det finns långa (24km, basen för loppet Omberg Runt). Jag rekommenderar verkligen en tur upp på hjässan och någon sträcka längs Vättern. För de som cyklar finns det också en utmärkt led, men av det jag sett så är det mycket skogsväg och grusväg, men jag har inte kört den så egentligen vet jag inte. Förutom de utmärkta stigarna finns det massor av andra stigar att upptäcka. 

Ett annan välbesökt plats är Ellen Keys Strand, jag vet inte varför men det har aldrig blivit av att vi tittat in, men det är ju bra att ha något kvar. 

Vi har vid några tillfället paddlat kajak från Hästholmen. Det är fantastiskt att glida fram längs de tidvis branta klipporna och lägga till vid någon skreva och kanske ta ett dopp. Vad jag förstått kan man också utgå från Borghamn. Borghamn har bytt ägare så har man hört eller haft mindre positiva erfarenheter därifrån så är det dags att omvärdera. 

Det finns några ställen att äta på men ska jag vara ärlig så är det roligare och mer prisvärt att ta med sig egen picknick. Det finns massor av bra rastplatser med vindskydd. Men ibland är det också skönt att bara sitta ner och äta lite färdiglagad husmanskost och jag hoppas att pengarna går till STF.

Ett svar på ”Svemester – Ekopark Omberg

  1. Oh vad det låter mysigt! Tänk att bara vandra där en skön vårdag, när bokarna precis slagit ut och, jag kan tänka mig, marken full av vitsippor! Och alldeles ren klar luft! Och som du säger, en picknick-”korg”/ryggsäck med sig! Vädret här , idag, lockar inte till någon utflykt ! Kommer skurar med jämna mellanrum! Blir friidrott på tv i stället!?

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.