Städfrihet

Städfrihet

Kan verkligen städning innebära någon form av frihet? Många skulle nog instinktivt tänka att städfrihet innebär att någon annan städar. Det var precis vad jag tyckte när vi för några år sedan mha RUT unnande oss lyxen med städhjälp. Det var ett billigt sätt att slippa undan och få någon timme “kvalitetstid” till i veckan eller månaden. Det kändes både konstigt och lyxigt, men framförallt skönt. Vi har mestadels haft tur med fantastiska lite mer rutinerade kvinnor som stolt gjort vårt hem trivsamt. Men med tiden har det blivit fler och fler vikarier och unga oengagerade individer som mer får timmarna att gå. Jag är dock säker på att det inte har med ålder att göra. Det har snarare med engagemang och motivation att göra. På mitt jobb ser jag massor av unga som kommer ut och gör ett magiskt bra och engagerat arbete. Hur som, till slut kom vi till en punkt när det helt enkelt inte kändes prisvärt längre.

Det märkliga är att nu uppfattar jag det som en frihet att själv få bestämma när det är dags att plocka och dra fram dammsugaren. Det har faktiskt varit ganska stressande att städa/röja/plocka kvällen eller morgonen innan städningen skulle ske. Jag ska inte vara överpretentiös och påstå att jag helt plötsligt gillar att städa, men jag känner ett större lugn och viss tillfredsställelse att bara göra. Vi får väl se hur länge det håller i sig…

För mig är det viktigt att kunna ändra på sig och inse att något som var jättebra och viktigt tidigare kanske fortsätter att vara det men jag ändrar på mig och då måste jag kunna göra en förändring utan att förkasta eller skamfila det gamla.

När jag var yngre och sommarjobbade åt jag alltid matlåda. Det var före mikrons intåg. Man satte in plåtlådor i värmeskåp på morgonen och plockade varsamt ut dom många timmar senare. Den processen var inte undergörande för den kulinariska upplevelsen. Så när jag senare började på högskolan använde jag dosorna som motivator. Jag skulle minsann tjäna tillräckligt med pengar för att kunna äta lunch ute på restaurang. Det gjorde jag också under många år. Ända tills jag konstaterade att det både var trevligare, nyttigare och faktiskt mer ekonomiskt att ta med sig en låda till jobbet igen.

Då jag tycker att det är kul att laga mat ser jag fram emot den dagen då jag fritt väljer om jag vill laga lunchen hemma eller göra något annat.

Kommentarer är stängda.