Samtal med sjukgymnasten

Samtal med sjukgymnasten

Efter höftledsoperationen inleddes det hårda inte så glamorösa rehabarbetet med hjälp av en lokal belgisk sjukgymnast. Jag fick ett program att följa som sträckte sig 6 v med lite tips och tricks till 3 månader. Efter ungefär en månad i överfasningsläget började jag leta efter en sjukgymnast (fysioterapeut) som jag trodde skulle passa just mig. Jag behövde inte leta så länge när jag insåg att de flesta privata aktörerna i Linköping var anslutna till Landstinget och att det dessutom inte behövdes någon remiss. Jag letade helt enkelt rätt på den sjukgymnast som hjälpte min fru tillbaka från bruten rygg och revben till att idag genomföra 5 maror på 5 dagar.

Det är så otroligt viktigt att en sjukgymnast förstår att mål och inställning skiftar från individ till individ. Att komma tillbaka till ett normalt liv för en del är kanske rena fängelset för mig och det omvända att gäller säkert också. Någons som är nöjd med att kunna gå smärtfritt till och från parkeringen och sedan ta en söndagpromenad i parken skulle beteckna min vilovecka som ett straffarbetsläger i Gulag.

Balansen är Henriks (eller vad hen nu kan heta) starkaste sida. Han kan utmana men också håll emot när entusiasmen blir för stor. Har väljer ofta att prata i termer av rationella förväntningar och våga hitta alternativ istället för att ha bråttom. Vi har diskuterat ganska ingående om mål och utmaningar. Ibland rynkar han på näsan och ibland är det spot on. Ganska tidigt var jag inne på att stoppa in helgens Triathlon Sprint-SM som går av stapeln i Linköping. Men efter lite dialog och funderingar så droppade jag idén. Det skulle inte vara en utmaning att genomföra och framförallt inte erbjuda någon större upplevelse annat än stress och trängsel. Jag är dessutom ointresserad av jämföra eller bli jämförd med.

När jag så hittade Lida Loop 24h insåg jag att det var bra att förankra med Henrik. Det fanns ingen tid inbokad i närtid så det blev en mailkonversation i stil med denna:

Jag:
“Efter någon vecka med lite mer löpning/spring (och dåligt resultat) så konstaterar jag att det kommer att vara svårt att under överskådlig framtid hitta på ett bra utmanande mål/event med inslag av just löpning. Jag tål helt enkelt inte upprampningen, än!

Istället har jag vänt blickarna åt andra håll. Just nu tittar jag på MTB och Lida Loop 24h, se http://lida24h.se/. Kan det vara något som sjukgymnasten rekommenderar, avråder eller är neutral inför?”

Henrik:
“Jag tycker du resonerar klokt med att vara fortsatt försiktig med löpningen. Du sätter ribban ganska högt med 24 h MTB, jag utgår från att du ska köra på egenhand och inte i lag:)

Jag tror det är viktigt att du får känna på längre tids belastning på din MTB. Du har ju ca 3 mån på dig till Lida, så det finns tid att få mil i kroppen.  Jag har inte koll på hur det är kuperat jmf med att ex köra cykelvasan som ska vara ganska ”snäll”.

Så lite beroende på hur mkt du har tränat MTB hitintills och hur du tänker lägga upp din träning kan väl avgöra. “

Jag:
“Precis, jag missade att informera om detaljen med solo/lag. Hade det varit lag hade jag nog inte frågat vid det här laget:)

Kul att du uttrycker dig som ganska hög ribba! Det finns ytterligare lite marginal till en rejäl utmaning alltså:)

Jag brukar alltid köra en testträningsperiod innan jag bestämmer mig och anmäler mig. Jag inledde den med en miniultraintervall, dvs med start kl 06.00 en söndagmorgon körde jag 6 st timmeslånga MTB-pass med start var 3:e timme, dvs kl 6,9,12,15,18 och 21. Jag kan inte påstå att jag var oberörd efteråt men heller inte speciellt sliten. Jag jobbar med att ta tillfällena till MTB och har inga problem att få ut 3 pass i veckan, utan att för den skull göra avkall på gym-rehaben + ett eller två pass till löpning eller simning. Planen är att sträcka ut några helger med längre pass (3-4h) innan slutgiltiga beslutet tas. Jag kommer nog att lägga in ytterligare ultraintervalldagar också. Jag upplever att de sliter lite mindre men ger en stor del av de effekter jag är ute efter.

Banan är om jag förstått det rätt ganska kuperad med 300hm per varv (9,1km) mestadels snäll stig men också med avsnitt av sten och rötter. Jag har sprungit ett 50miles lopp i Lida så jag vet hyffsat väl vad som väntar.“

Henrik:
”Du har bra koll och det verkar som ett bra upplägg som du har. Jag känner mig mer bekväm med att du riktar in dig på MTB och kanske är det så du ska träna ffa MTB under ditt första år efter op? Ge löpningen tid och var ödmjuk för hur det känns och fungerar(vilket du verkar vara).”

Nu i veckan var jag på ett återbesök och vi pratade igenom upplägget och sjukgymnasten testar och frågar lite men är helt med på tåget. Jag är en lättmotiverad men inte helt enkel patient. Jag missar att informera om allt och Henrik har all kapacitet som krävs för att tolka, förstå och ställa relevant motfrågor och inte bara komma med pekpinnar.

Ni är har säkert förstått mitt budskap: är ni i behov av rehab, se till att skaffa en sjukgymnast som förstår er och era målbilder! Jag är så otroligt nöjd!

Kommentarer är stängda.