Reaktionsmagnitud

Reaktionsmagnitud

I det “vanliga” livet brukar jag vara ganska bra på att bedöma vilken effekt och reaktion man kan förvänta sig av en händelse. Men jag måste medge att jag ganska ofta blir förvånad över hur hårt företag döms efter både positiva och negativa nyheter. Det konstigaste är dock hur ofta jag blir förvånad över frånvaro av reaktion eller till och med en omvänd reaktion. Jag vill gärna exemplifiera. Idag levererade Saltängen Property en årsrapport som i grunden var ganska bra och framförallt visade förbättringar på i princip alla punkter. Aktien hade också vandrat uppåt de senaste dagarna så allt var var nästa frid och fröjd om det inte vore för en liten detalj, en detalj som fått aktien att droppa dryga 6 kr. Så vad var denna detalj? Jo, man tar bort ett kvartals utdelning, dvs 2,45 kr/aktie. Fort kom rykten om klantiga misstag för så illa kunde det väl ändå inte vara? VD kontaktades och snart kom det ut en relativt rimlig förklaring. Kursen har dock inte återhämtat sig. Det är helt enkelt ett antal utdelningsinvesterare som tappat förtroendet och surat ihop. Jag kan också tycka att det kommunikationsmässigt är riktigt dåligt skött, men jag väljer att ta det lugnt. För en del kanske det är ett bra tillfälle. Om jag hade haft någon kassa så hade jag nog passat på. Jag försöker lära mig att tyda mönster och på något sätt kunna gardera mig mot svängningarna. I MIPS var mönstret för någon vecka sedan liknande med en uppgång strax innan rapporten som ju var närmast perfekt. Det resulterade i en nedgång, som visserligen hämtat sig. 

I Odd Molly (som jag inte egentligen är intresserad av) har det länge varit en nedgång som känns ganska naturlig om än stor. Så helt plötsligt utan nyheter som jag åtminstone kan se har kursen nästan dubblats på några dagar. Jag inser att det är en komplicerat samband med dold information som genererar förväntningar, vinsthemtagningar och helt naturliga marknadsrörelser. Idag har vi tex en generellt småsur börs.

Jag medger dock att det är otroligt spännande att försöka lära känna “mina” bolag och de som jag har på bevakning. Sedan tycker jag som många andra att det är lättare att följa bolag som man faktiskt har en pyttepost i.

Kommentarer är stängda.