Radikalslöjdaren

Radikalslöjdaren

Det är alltid spännande och inspirerande med människor som går sina egna vägar och som sticker ut en smula. Ibland kör K-special lite roliga porträtt av personer som jag normalt inte har någon koll på. Det är möjligt eller till och med troligt att Radikalslöjdaren, Lagombra eller Anders Jakobsen skuller ha passerat obemärkt förbi, det är liksom inte högsäsong för TV-tittande just nu. Men en lite märklig tråd på happyride fångade mitt intresse. Tydligen har personen varit med och byggt på en del stigar och utmaningar för MTB i Stockholmstrakten. En cyklande konstnärssjäl måste ju bara vara spännande? 

Det finns en del intressanta kopplingar till FIRE och frihet. Det inleds med en reflektion kring ordet radikal som i för mig och många andra inte längre uppfattas som en speciellt positiv förstärkning av en egenskap eller kunskap. Men mer ordagrant handlar det om att gå till roten. I Lagombras fall handlar det om att slöjd traditionellt handlat om att fixa en lösning på ett problem så snabbt, enkelt och robust som möjligt med de resurser som finns tillgängliga. Nuförtiden har slöjd mer och mer övergått i extrem fokus på detaljer och finish. I många avsikter tänker jag på FIRE som en ganska radikal företeelse, men då ur ett positivt perspektiv. Det blir tillbaks till rötterna, använd saker tills de är utslitna och köp inte en massa onödiga saker. Spara på ett medvetet sätt för att skapa den handlingsfrihet man själv vill ha, inte vad man tror att någon annan vill. Det blir lite bortom egot och lite mer de egna rötterna. 

Sedan har Anders en inte alldeles vanlig syn på relationen mellan tid och pengar. Han inser att han har mycket tid och lite pengar, medans de som köper hans alster är begåvade med det omvända. Sedan undrar jag om hur förhållandet ser ut när det kommer till kreativitet och blick för det moderna?

Som många andra kulturpersonligheter verkar också Radikalslöjdaren ha ett mycket stort behov av sin egen frihet och tar alla tillfället som ges till äventyr i olika former, men antagligen med en budget som det flesta av oss knapp tror är möjlig. Men på någon vis finns en stor charm i de avskalade boformerna. Mycket sovsäckar var det också! 

Med en stor medvetenhet kring sina diagnoser framstår han nästan manisk i sin arbetsiver, allt för att hålla ångesten i schack.

Programmet finns att se på SVTPlay till januari 2020. Jag tycker att det var intressant men jag tror verkligen inte att det är något för alla. Och kopplingen till FIRE står jag för. Det som Radiakalslöjdaren skapar är inget jag skulle betala för och jag skulle heller inte leva på det sätt han gör men på något sätt var det ändå uppfriskande och kanske är hans sätt att leva lika modern som hans konst.

2 svar på ”Radikalslöjdaren

  1. Jag trodde att det kunde bli ett intressant program, men det var så mycket underligheter, att jag bara tittade ca 15-20 minuter! Det var så rörigt och osammanhängande , att jag knäppte av tv!

    1. Ja, det var inte helt spikrakt och övertydligt i sitt budskap. Men ibland är det det som är så häftigt. Guldkorn är svårfunna, speciellt när det inte är alltid är guld som glimmar.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.