Pendlartankar

Pendlartankar

Sedan semestern, när min omställning från bilpendling till elcykelpendling startade, så har jag hojjat alla dagar utom 3 vilket resulterat i dryga 70mil vilket pekar på att jag inte kommer att nå 500mil på 11månader. Jag ser dock ingen poäng i att jaga ytterligare. Jag håller i träningscyklingen bra och tar vardagscykeln i större omfattning så bilen blir mer och mer hänvisad till långresor. Visst är vissa omständigheter lite bängligare men de positiva effekterna överväger fortfarande vida de negativa. 

Jag har sedan tidigare pekat på att mina sinnen är vaknare när jag cyklar och det stämmer fortfarande men de är också några saker som förvånar mig. Den ena är hur många det är som cyklar och “surfar” på telefonen samtidigt. I ärlighetens namn har jag ingen aning om vad personerna gör men inte blir de bättre cyklister i alla fall. Till en början trodde jag att det handlade om att ringa upp, eller starta en podd eller byta spellista eller något annat snabbt, men det är så många och det upptar så mycket koncentration. Med tanke på att jag möter eller cyklar om fler än en handfull surfande cyklister per tur så är det ändå lite överraskande att ja inte råkat ut för några incidenter, eller så är det så enkelt att de flesta ändå har koll! 

En annan liten detalj som slagit mig är att körriktningsvisning (kul ord) utvecklat sig till någon form reaktionslek för utsatta och ett alibi för den som “blinkar”. Obegripligt? Låt mig förklara. Enklast beskrivs situationen (dock mycket vanligare i andra sammanhang)i samband med ett bygge där ordinarie väg tar slut och det bildas en T-korsning. Av fysikaliska skäl vill då de flesta snabbare cyklister som ska svänga vänster lägga sig till höger och vise versa. Så långt är det ganska enkelt att läsa situationen och dessutom ganska ovanligt att man kommer ikapp. Desto klurigare blir det med väldigt långsamma cyklister som kör på höger sida och ska svänga vänster, eller ännu värre långsamma som kör på höger sida för precis innan kurvan svänga över till vänster sida och (nu kommer det) utan att se sig om bakåt kasta ut armen för att sedan helt sonika svänga. För min del kan man lika gärna strunta i att blinka med armen om ändå inte ser sig om eller tänker lämna någon tid till omgivningen att reagera. 

Det är några av de större mönstren som jag tycker stör något och visst händer det att jag får möte på fel sida eller lite palaver vid rödlysen. Men på det hela taget är jag ändå positivt överraskad över hur lugnt och skönt det cyklas, hur många som respekterar reglerna på ett OK sätt och framförallt att det är ganska många som cyklar!

Ett svar på ”Pendlartankar

  1. Blir det dubbdäck nu till vintern, eller är det bra snöröjning hos er? 90 mil är väl inte så dåligt på de här månaderna! Räknar du in all cykelåkning eller är det bara jobbcyklingen? Jag fortsätter att cykla en del, men nu har jag inga problem med hälen längre, så det blir en hel del gång igen!

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.