MIPS

MIPS

Med den senaste årsrapporten passar MIPS bra in i min portfölj. De har adderat utdelning (2,50 sek / 1,8% direktavkastning) till en spännande ekonomisk utveckling tillsammans med en tekniskt smått genial produkt. Deras produkter passar väl in i min fritid och jag använder sedan en tid en MIPS-hjälm när jag cyklar MTB.

För er som inte känner till MIPS så finns följande att läsa på deras hemsida: “MIPS är specialiserat på hjälmbaserad säkerhet och skydd av hjärnan och är världsledande inom detta område. Utifrån en ingrediensvarumärkesmodell (eng. ingredient brand model) säljs MIPS Brain Protection System (BPS) till den globala hjälmindustrin. Lösningen, vilken är patenterad på samtliga relevanta marknader, grundar sig på mer än 20 års forskning och utveckling tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan samt Karolinska Institutet i Stockholm.”. MIPS lyckades under 2018 avsluta en patenttvist och lägger nu all kraft på tillväxt. Jag kommer inte att leverera några djupare tekniska analyser, men med ett P/E på 62,4 idag, så är det normalt så att jag skulle dra öronen åt mig. Men med ett snabbt tilltagande resultat (från 20,8 Msek till 73 Msek) och omsättning (från 125,6 Msek till 192,5 Msek) så känner jag mig säker på att tillväxtresan bara börjat.  

Jag förväntar mig inte någon börsraket utan snarare en stabil uppgång över tid. Just nu ser deras “ingrediensvarumärkesmodell” väldigt väl genomarbetad ut. När man fått upp ögonen för det gula MIPS-märket ser man det inte bara på cykelhjälmar utan i alla möjliga hjälmtyper och för snartnär alla större märken. Bitvis känns det som viktigare att det står MIPS än hjälmtillverkarens namn på hjälmen.

Största risken som jag ser är att någon konkurrent kommer fram med en billigare och bättre lösning. MIPS ser dock ut att ha en aktiv patentstrategi och har som tidigare noterats haft framgång i patenttvister.

Kommentarer är stängda.