MIPS i Moll

MIPS i Moll

En börsdag som startade i dur vändes plötslig till en dysterkvist. Det var Bontrager som stod för nyheten som i ett slag nästan sopade mattan med den senaste tidens uppgång i MIPS. Det visar sig att cykelmärket Trek (som är en av världens största), via sitt utrustningsmärke Bontrager, tagit fram ett ny material och koncept för att komma tillrätta med problematiken med hjärnskakningar (speciellt rotationsinitierade). Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan en konkurrent skulle dyka upp. Marknaden har ju formligen exploderat och idag är ju MIPS bitvis viktigare är hjälmmärket.

Det som, passande nog för Bontrager, också förstärkte nyheten var att det samtidigt presenterades ett test som placerade WaveCel (som det nya konceptet kallas) högst upp på listan, tätt följt av en MIPS-hjälm. Om jag förstår testet rätt så är handlar det bara om just hur väl hjälmen skyddar och inget om passform, vikt eller estetik. Efter lite efterforskningar så konstaterar jag att WaveCel adderar 53 gram till hjälmen. Jag vet inte vad motsvarande siffra för MIPS är men de Bontrager-hjälmar jag tittade på kändes lite för tunga för min smak. Det som dock var attraktivt är att de erbjuder en ett år lång Crash Replacement Guarantee. Prisbilden ser vid första anblicken inte skrämmande ut. Så för cykelsegmentet kan det bli en stark konkurrent, men det verkar som om Bontrager inte har för avsikt att jobba med licenser till andra tillverkare. Men det är klart att det samarbete MIPS haft med Bontrager kommer att minska radikalt i omfattning.

Så vad kommer att hända med aktien? Jag har ärligt talat ingen aning. Min gissning är dock att reaktionen är för stark och att vi kommer att se en återhämtning, kanske redan under torsdagen. Ta inte det för ett tips utan bara min ovetenskapliga gissning. Om jag hade haft lite fria pengar så hade jag nog kompletterat lite, men det är ett rent hypotetiskt resonemang.

Det jag också funderar över är hur publiceringen av detta test spelat in på den senaste tidens uppgång. Det skulle kunna vara så att MIPS-analytiker iskallt räknat med ett väldigt bra resultat, eller om det tom läckt lite. Faktum är att MIPS levererade väldigt bra resultat.

Jag tror även fortsättningsvis på MIPS men det kommer inte att gå lika fort som vi hoppades. Det är också en påminnelse om att det kan gå väldigt fort med aktieinvesteringar. Det gäller att sprida riskerna och göra sina egna bedömningar.

Kommentarer är stängda.