Lisa Ring

Lisa Ring

Några av mina favoritbekantskaper gjorde/avslutade under lördagen några enastående prestationer. Den vi alla har enklast att skaffa oss en relation till är Lisa Rings vinst på 100km löpning. Lisa är ett magiskt energiknippe som gjort sig känd som Leende Lisa. Även om hon vunnit SM-guld på marathon, deltagit på VM och innehar banrekordet på korta (!) ultravasan och under våren debuterat i ultratraillandslaget så misstänker jag att hon inte är känd hos de breda massorna. Kanske kommer det att fortsätta att vara så, det verkar nämligen som att hela hon bara brinner för att springa. Hon formligen sprudlar av löparpassion och kanske gör det att chansen till det starka strålkastarljusen försvinner. Bredden påverkar spetsen, å andra sidan har Jonas Buud nått väldigt långt på en liknande strategi. Jag hoppas och tror dock att de vinner som människor, framgång och lycka kanske inte kan mätas i guldmedaljer och likes! Jag inser att jag får det att låta som om Lisa inte är så bra, tvärtom hon är helt grym och faktum är att hon vann i helgen på en fantastisk tid, förvisso en dryg halvtimme från svenska rekordet som Kajsa Berg har på knapp 7:21. Men då ska man ha i åtanke att detta var Lisa debut på denna typ av distans och steget från marathon till 100km är enormt, inte om man “bara” ska genomföra, men ska man tävla på riktigt. 

Så till hur vi kan relatera till den prestationen? Lisa har ju varit initiativtagare till Park Run Vallaskogen (Linköping), 5km,  och det slumpade sig så att jag i lördags slog ny eo-pr (efteroperationenpersonligtrekord) och den näradödenupplevelsen resulterade ganska precis i samma tid som Lisa gjorde på i snitt per varv (totalt 20varv) på 100km. När jag studerar varvtiderna så konstaterar jag att jag hade kunnat agera farthållare i ett varv från och med varv 11. Hon drar alltså 20st 5kilometersvarv med ett snitt på under 24minuter!  

Nu finns det säkert en och annan man som inte blir så imponerad, då tycker jag att ni kan vända blickarna mot Elov Olsson som brände av de 20 femkilometrarna på i snitt strax under 20minuter. Det är bara nämnde Jonas Buud som varit snabbare i Sverige. 

Precis utanför bronsplats placerade sig ett annat magiskt energiknippe och livsfenomen. Frida Södermark som vunnit SM inte mindre än 5 gånger fick alltså se sig slagen av tre medtävlande. Då ska man ha klart för sig att hon bröt benet för exakt 5månader sedan. Jag är brutalt imponerad! 

Benen på ryggen är i mål! För vissa är det dårskap, för mig är det poesi! Så här sammanfattar han resan:

Done.
20.3 k swim in crazy open water
862k bike w. 5107m alt gain
201.7k trail run w. 3870 alt gain (and km upon km of unbridged wetlands)
Thus all distances within +/- 5% of 5x Iron distance.
Total time: 6 days, 19 hours and 43 minutes,
Active time: 3 days, 9 hours and 37 minutes

Tjejerna i Frankrike har jag ingen relation till, men de gjorde det imponerande och fantastiskt när de vann VM-bronset! Kosse regerar med sin obändliga obekväma men ack så moderna framtoning.

2 reaktioner till “Lisa Ring

  1. Det finns många man kan bli imponerad av! Och det är inte alltid den som har bästa resultatet! Alla har vi olika förutsättningar. Jag ”haltade” fram en km på en skaplig tid, och jag var ganska nöjd! Visst hade det varit roligare att ha kunnat gå, jogga de fem km som var meningen! ?

    1. Får du ordning på hälen som tar du dig också runt och njuter av ett helt Park run! Jag tycker att det är starkt att försöka!

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.