Grillsäsong

Grillsäsong

är det ju året runt! Visst är det lite obekvämare vinterhalvåret men smaken är densamma. Visst är timing helt annorlunda beroende på om det är -20 eller +30, men känslan är densamma. Vissa saker grillar vi naturligt mer av på sommaren än vintern medans annat är detsamma. Vi är inga maniska excentriska grillare utan kör med en enkel klotgrill, iofs av större storlek. I år har jag gått över från billiga briketter till webers kostsamma lyxvariant. Detta av den enkla anledningen att de helt enkelt räcker så mycket längre. Jag ser till av kväva glöden när jag är klar och återanvänder gamla briketter med en mindre andel nya. Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning på pris/prestanda men känslan är att ett fempack billiga briketter för en hundring gick åt dubbelt så fort som en större säck weber för 169. Det brukar gå åt en eltändare per år. Jag byter när jordfelsbrytare löser ut några gånger. Billigast och enklast att få tag på är på Biltema. Gallret rengörs mekaniskt mha värme och stålborste. Jag har inte gjort någon miljöanalys på grillning i förhållande till induktionshäll och varmluftsugn, men tyvärr misstänker jag att det inte är så smickrande siffror. Jag medger att det gnager lite, men uppenbarligen inte tillräckligt ännu.

Nåväl, man kan ju fråga sig var denna grilliver egentligen kommer ifrån. Vi har alltid grillat men inte året runt och med en så omväxlande meny. Det började när vi en sommar blev utan spis och ugn under ett par månaders tid (ja, vi fick en vettig deal när problemet till sist reddes ut). Vi hade en gammal dubbel kokplatta, en micro och en vattenkokare som upphettare av mat och så givetvis grillen. Vi blev väldigt kreativa och några saker hänger kvar medan andra mer var roliga minnen. Vi grillar självklart köttbitar både i skivor och indirekt när det gäller hela bitar (entrecote är perfekt).  Hamburgare och kyckling hör också till vanligheterna. Men på toppen står grillad laxsida. Marinera med pressad lime, strö över salt och vitpeppar, lägg på laxen med skinnet uppåt och strö över rejält med grovsalt, grilla köttsidan till den fått fin färg och vänd sedan och grilla tills biten är klar (dvs till köttet delar sig enkelt). Av och till blir det också en massa grönsaker, färsk lök, halva vitlökar, squash, tomater, champinjoner och framförallt färsk förkokt majs (de förkokta inplastade fungerar men det är som dag och natt). Vi har med viss framgång provat halloumi. Givetvis funkar marshmallows och korv med bröd:)

En bortglömd favorit från spisfria sommaren var att förkoka potatisen i mikron. Jag kommer inte exakt ihåg hur vi gjorde men om jag inte minns fel så pickade vi de skalade potatisarna och skickade in dom i ugnen kanske 1min per potatis och när de kom ut så rörde vi runt i lite smör och salt och sedan på grillen.

Givetvis testade vi pizza, men det var lite väl pyssligt och svårt att få snurr på.

Men det roligaste minnet var när fru och dotter kom hem glada i hågen med alla ingredienser för att baka muffins. Mungiporna gick ner de kom på att ugnen var ur funktion. Men med indirekt värme och muffinsplåt så blev det alldeles perfekt i klotgrillen. Lite tålamodsprövande och en smula oroligt att stå och vänta i 10 utan att öppna locket!  

En reaktion till “Grillsäsong

  1. Jag verkligen älskar den grillade laxen! Själv är jag väldigt dålig på att grilla! Enklare att sätta på stekpannan! Fast det är ju inte lika gott! Trevlig grillsommar?

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.