Greta Thunberg och Hans Rosling

Greta Thunberg och Hans Rosling

Jag har precis tittat på Greta Thunberg TED-talk, https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate#t-660050. Jag gjorde det för att skaffa mig en lite mer egen åsikt om vad hon egentligen gör och hur autentiskt det verkligen är. Men jag gjorde det också för att balansera mina tankar kring hur fri hon är i förhållande till en vuxenvärlds exploatering av ett speciellt barn. Den sista frågan fick jag verkligen inte något svar på, men jag hoppas verkligen på att det finns ett antal vuxna runt omkring som skyddar och stöttar henne. Jag antar att mamma Malena har en del erfarenhet av media och “agenter”.

Det första frågan fick sig dock ett väldigt tydligt svar, i alla fall för mig. Det råa, öppna, ärliga och svinraka budskapet går inte att försvara sig mot. Vi vet allt vi behöver veta, det är “bara” att börja. Jag tänker inte packa om hennes budskap, och det finns ingen möjlighet att förstärka det, titta bara på det!

Det finns kanske inte så mycket likheter mellan en 16-årig tjej och en äldre man (som dessutom travat vidare). Men deras ohämmade engagemang och självklara rena budskap är så lika.  Jag tror också att kan vi världsmedborgare komma till rätta med den extrema fattigdomen så är mycket vunnet. Rosling har ett antal exempel på vad som händer när samhällen får det bättre. Hans insikter är fantastiska och jag kommer att återkomma till dom men ur mer lokala perspektiv. Men det både Hans och Greta (!) främst pekar på är vi i den rika världen behöver visa vägen, det är vi som är storasyster/storebror, det vi gör kommer också de fattiga att vilja göra. Men de kommer inte att tänka på miljön innan de slutat kämpa för daglig överlevnad.

Kommentarer är stängda.