Frihet och demokrati

Frihet och demokrati

På riktigt, jag satte söndagskaffet i vrångstrupen när jag hittade följande rubrik på en krönika på SVT: Det sveper en våg över världen av demokratisk tillbakagång. Det var nog egentligen varken av förvåning eller överraskning som jag reagerade. Det blir bara så himla tydligt att det är mycket som sker i världen som inte alls rimmar med mina grundvärderingar. Rapporten i sin helhet finns på Freedom House.

Det känns lite fjuttigt att bry sig om sin egna frihetsdrift när det är så stora delar av världen som inte ens får uttrycka en egen åsikt om vem som ska bestämma. Men samtidigt kanske det är viktigare än på länge att faktiskt föra samtal om vad demokrati egentligen innebär och varför det är en grundbult för individers frihet.

Jag är inte alls förtjust i det debattklimat som råder i den politiska gemenskapen för tillfället, varken internationellt eller nationellt. Dessvärre har jag en övertygelse om att det ganska fort sprider sig som en varböld i samhället. Det är alldeles för enkelt att gnälla, klaga och hata utan att några som helst konkreta förslag.

Innan jag fastnade för Frihetskraft så lekte jag med Tryggfrihet som “varumärke”. Det är självklart en lek med ordet tryckfrihet som faktiskt är en av fyra grundlagar i Sverige. Någonstans inser jag att jag tar detta alldeles för självklart. Men tänk om det inte är självklart. Tänk om det faktiskt är någon som man måste kämpa för. Tänk om risken finns att annars de mörka krafterna i form av något megaego annars tar över.

För mig finns det ingen frihet om jag inte har rätten till min åsikt, får röra mig fritt och välja det arbete jag vill. För mig finns det ingen frihet om vi ser ett övervakningssamhälle växa fram. För mig är demokrati en frihetskraft!

Jag inser att jag låter som en domedagsprofet. Men så illa är det verkligen inte. Men i likhet med miljön är det dags att göra något. Det minsta man kan göra är ändå att sätta sig in i ett antal partiprogram, lyssna på en del debatter och gå och rösta. Ja, varje röst gör skillnad! Jag medger att jag överdriver om jag säger att EU-valet intresserat mig. Det är dags att ändra inställning, boka in den 23-26 maj och gärna några timmar några veckor innan!

Väl mött i vallokalerna!

Kommentarer är stängda.