Fokusera på kulturen Del 1: Håll tiden

Fokusera på kulturen Del 1: Håll tiden

Som jag antydde häromdagen så har jag fått chansen att ta över ett stort projekt som inte bara avancerat problemfritt. I några inlägg ska jag sortera lite av de första åtgärderna. 

Den vanligaste frågan eller påståendet den första månaden var i stil med, “har du någon aning om vad du gett dig in på?”. Men det var inte så att jag kastades in i något som jag inte hade en aning om. Dels hade jag som linjechef för ett antal medarbetare en hyffsad insyn sedan ett par år. Dels hade jag några månader som projektledare för ett mindre delprojekt. 

Det fanns naturligtvis en del fundamenta att ta på (ständigt missade milstolpar, bristande planering och svag ekonomisk status) och som hade varit ganska enḱelt att fokusera på, men jag valde en något annorlunda väg. Min analys gick ut på att kulturen i projektet helt enkelt behövde renoveras först. Annars skulle inga andra åtgärder få någon effekt. 

Det första jag gjorde var att prata om vikten att komma i tid till möten. Närhelst jag fick frågan om det var något jag behövde hjälp med så svarade jag vänligt att vi behöver komma i tid till möten. På alla större möte poängterade jag vikten av att göra de små sakerna som att komma i tid till möten. För om man inte kan fokusera på det närmaste och respektera varandras minutrar så kan man till slut inte sikta på målet flera år bort och inte respektera vare sig kunder eller samarbetspartners. Jag hade också ett konkret exempel från min första månad. Inte ett enda möte startade i tid. Poängteras bör att jag då inte hade något enstaka möte i veckan utan snarare någonstans kring 20-talet.

Jag har inte skällt på en enda person som kommit sent, jag har inte ens behövt påtala det inför en enda person eller påminna någon i ett enskilt samtal. Jag har gjort mitt allra bästa för att föregå med gott exempel och de gånger jag missat öppet erkänt och konstaterat att det inte är OK. Jag har aktivt jobbat med att inte locka till bortförklaringar. 

Vi är inte 100%-iga men faktum är att det idag inte är något problem. Det händer tom att vi startar möten före utsatt tid och det är väldigt sällan vi startar sent (oftast beroende på tekniskt strul). Vi har också nått ett större lugn i starten på möten. 

Jag har inte fokuserat någonting på mötesteknik i övrigt, än.

2 svar på ”Fokusera på kulturen Del 1: Håll tiden

  1. Oh vad jag håller med dig! Bland det värsta jag vet, är att vänta på någon som kommer försent! Och det är för det mesta , samma personer! Jag tycker det är nonchalant att inte passa tiden! Tid är pengar, heter det ju!?

    1. Tid är definitivt pengar! I mitt sparande med ränta-på-ränta är tid min kompis. I mitt projekt med relativt hög burn rate är tiden min fiende.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.