Den som väntar på något gott

Den som väntar på något gott

väntar aldrig för länge. Beroende på vilken investeringsstrategi man har är det givetvis ett bra ordspråk. Men frågan är om jag inte tycker bättre om den engelska varianten, “good things happen to those who wait”.  Många av de bättre aktieaffärer jag gjort har varit de som jag haft länge. Det är faktiskt en hel del dåliga affärer som jag ganska snart har avslutat (exv FundedByMe, Alelion och SenzaGen). Det skulle bara iom detta vara enkelt att dra slutsatsen att det är bara att vara än mer långsiktig, men faktum är att jag också gjort en del dåliga affärer där jag varit kvar för länge (exv Prevas, Teligent och Framfab). Sedan har jag eller har haft ett antal större kvalitetsbolag som på något sätt ofta återhämtat sig från en svacka (exv Securitas, Husqvarna, Atlas Copco). Om jag tittar på lång sikt så är det just nu bara Fenix Outdoor som jag har kvar och har någon form av mental lojalitet med. Även om det inte är kul när den tappade ungefär 25% från toppnoteringen så kommer det att dröja innan jag gör något. Förmodligen är jag fångad i någon av de mer välkända fällorna, men Fenix är fortfarande min bästa affär. Om det kommer att förbli så visar sig först vid försäljning.

Förutom Fenix så spelar det ingen roll hur jag vrider eller vänder på enskilda aktier. De har ändå inte slagit ett månadssparande till fonder. Det är ett så otroligt tråkigt konstaterande, men också viktigt. Det är åt det hållet jag håller på att styr om mina frihetspengar. Men för att jag inte ska tröttna ihop på att titta när färgen torkar (läs fonderna som växer i värde) så vill jag ha 2-3 st förhoppningsföretag om totalt max 10% av portföljen.

Just nu ligger jag med 6st förhoppningsföretag och totalt 15-20%. Jag gör ingen drastisk förändring men på ett år sikt borde jag kunna vara mer rätt.

Så vilka förhoppningsbolag har jag inne och vilka sitter uppsatta på transferlistan?

THQ Nordic: Levererade senast idag en lite märklig pressrelease. Jag läser den som en förtäckt vinstvarning inför Q5-rapporten tillika årsbokslut. Klart är att förväntningarna är höga och det florerar en uppsjö rykten eller i varje fall spekulationer kring vilket eller vilka köp Herr Wingefors har i kikare. En något frustrerande väntan pågår. Jag håller tummarna. Hittills har THQ alltid överträffat gissningarna innan. Låt oss hoppas att trenden fortsätter. Jag är övertygad om att vi inte sett de sista av THQ och deras affärsidé.

Xintela: Även här pågår en lite jobbig väntan. Ett avknoppningsföretag, Targinta, har startats och det har varit på gång en längre tid en delning och utdelning till aktieägarna. Det som behövs är en finansiering. Jag litar på att företagsledningen verkligen jobbar hårt på att få tag på en långsiktig samarbetspartner som vill gå in. Ett mycket svårt företag att bedöma. Tekniken bakom kan jag inte värdera. Även om tiden i viss mån talar för att Xintela kommer att få fram bra saker och samarbeten, men risken är nog större att konkurrenter kommer ikapp. Det är verkligen inte en aktie för kortsiktiga spekulationer.

MIPS: Hjälmkomponentföretaget visar kraft och stor tilltro till sin affärsmodell. Just nu är jag mest lugn för MIPS, även om nyheten från Bontrager var lite omskakande så var det en liten storm i ett vattenglas. Men det är klart att det kommer att komma fler och tids nog kommer det att få problem med kopior.

På transferlistan står:

Heliospectra: smart LED-belysning för optimal odling. Har precis få in lite nya pengar via en nyemission, fått in en bra order samt öppnat ett dotterbolag i Kanada. De har har haft svårt att hänga på trenden med medicinsk cannabis, vilket ändå räknats in i förväntningarna. Fortfarande ett spännande företag som mycket väl kan lyckas. Jag hänger kvar ett tag till.

Oasmia: Läkemedelsföretag som kanske någon gång kommer att få snurr på riktigt. Men då måste det bli lugn och ro i ledningen. Omstrukturering pågår. Men efterdyningarna av maktkampen syns fortfarande i handeln. Det känns inte 100% i magen.

Serneke: Jag har bara en liten post som jag nog kommer att behålla en tag. Jag gillar framtoningen i företaget. Lite småstöddigt.

Strategin börjar ta lite form.

Kommentarer är stängda.