Cykelfest

Cykelfest

Vi har fått inbjudan några gånger med det har av olika anledningar inte passat och blivit av. Men i helgen stod stjärnorna rätt och vi hade förmånen att delta på en Cykelfest i vår stadsdel. Det var en fantastisk variant på fest, helt i min smak. Då jag ibland uttrycker mig lite slarvig om mina ultralopp som en typ av festligheter så ligger det nog nära till hands för en del att tror att cykeln och den fysiska rörelsen även i detta fall står i centrum. Men så är inte fallet. Det är verkligen fest. Jag är lite i valet och kvalet om jag ska försöka förklara. Dels är har tydligen cykelfesten anor tillbaks till tiden då cykeln slog igenom som fortskaffningsmedel (typ1885) dels är det lite svårt att i ord beskriva det. Det är både en smula invecklat men också skönt enkelt, i alla fall för oss inbjudna. Arrangörerna måste slita hund. Det verkar dock finnas appar och hjälpprogram. Huruvida våra vänner använt sig av hjälp eller bara litat på eget huvud vet jag inte.

Hur fungerar det då? Istället för att försöka förklara så beskriver jag kort vår eftermiddag och kväll och avslutar med en slutsats kring varför konceptet är så grymt bra, men också att det inte passar alla.

Strax före 16 samlas 33par (eller i alla fall 66 personer uppdelade 2 och 2). Vi får våra kuvert som innehåller ytterligare ett kuvert som får öppnas 16:10, inte före, ett par ballonger som ska fästas på cyklarna. Vi bjuds på en fördrink och jag slås över hur få personer som jag känner eller ens känner igen. Lite pirrigt blir det. Klockan börjar närma sig kuvertöppning. Lokalen tunnas ut och vi ser ett antal som ger sig iväg på cyklarna. Om det är de som redan vet om att det ska bjuda på förrätt och därmed kan ge sig av för de sista förberedelserna eller om det är nyfikna som inte kunna vänta ska jag låta vara osagt. Jag och min fru konstaterar av vi bara ska några hundra meter och bestämmer och för att i sakta mak leda cyklarna. Vi blir omcyklade av ett par som visar sig ska till samma förrättsvärdar som vi. För oss är båda paren nya väldigt trevliga bekantskaper. Efter inledande bubbel och husvisning väntar sedan en fantastisk pumpasoppa med tilltugg och en del vin. Vips så har klockan gått och det är dags för öppning av nästa kuvert som förrättsvärdarna fått i sitt inledande kuvert. Där står det adresserna som de tre paren ska till härnäst. Jag vet inte om det är vinet eller stämningen men trots att jag sedan ett par veckor fått reda på att vi ska vara värdar för varmrätten så pirrar det så där nyfiket. Lite skum känsla att tacka och dra. Hemåt för att dra igång grill och vänta på gästerna. Otroligt spännande! De första som dyker upp är bekant för min fru men inte mig. Snart dyker det andra paret upp och det är dags för lite vin och chips. Vinet åker ner men inte chipsen! Efter lite tekniska strul med jordfelsbrytare och ugn så är det vår tur att öppna kuvertet och få reda på vart vi ska styra järnhästarna härnäst. Återigen känns det lite märkligt att säga adjö. Men det är dags efter ett par trevliga timmar. Jag får inte ihop matematiken och det beror inte bara på vinet, men helt plötsligt är vi 4 par. Efter mycket skratt, bubbel, superb efterrätt och efterrättsvin så släntrar vi en knapp halvtimme sena till efterfesten. Så är vi alla samlade igen. Det är en härligt uppslupen stämning och jag konstaterar att de allra flesta verkar ha kunnat hantera det alkoholhaltiga intagen väl. Efter lite mingel och dans så tycker både jag och min fru att det är dags för kudden för att kunna se fram emot en bra söndag.

Vad är det då som är så fantastiskt med en Cykelfest? Det är de små social banden och kontaktnäten som byggs i ett relativt litet samhälle. När man vet lite mer om en person och en familj desto lättare är det att vilja vara lite vänligare och tom hjälpa till. Det också mycket lättare att hjälpas åt med barn och ungdomar som behöver lite positiv stöttning. I en förlängning underminerar man många möjligheter till hat och ersätter det med stabila vänliga relationer.    

Av mitt planerade omplanteringsarbete blev det inte annat än uppskjutet, inte beroende på vineffekter utan ett antal andra aktiviteter. 1,5h MTB, fotbollsåskåderi i snålblåst och “minusgrader” samt ett par timmars intensiv skojakt. Junior äter skor till frukost och är väldigt petig med vad som passar, tur att han inte bryr sig märken eller det som är dyrast. Ett fynd för 199kr på Stadium Outlet.

Stora junior har gjort två arbetspass i stallet och därmed bidragit till att mildra de ekonomiska effekterna av fritidssysselsättningen. Otroligt lärorikt och ansvarstagande!  

Kommentarer är stängda.