Commuting Highway II

Commuting Highway II

Igen kanske ni tänker nu! Nejdå, idag blir det med lite bilder och en referens till Danmark.

Skön konstrast till övergångsstället

I strålande sensommarsol gled jag inte helt tyst (Shimanomotorn låter väsentligt mer än fruns Bosch) längs cykellänken mellan Ryd och innerstan. Redan tidigt börjar övergångsställena att markeras, inte bara normalt utan med glada utsmyckningar. Jag hajjar till och antar att det är det som är vitsen. Notera att trafiken från höger förväntas lämna företräde.

Färgglada fotspår efter snabba löpare?

Sedan fortsätter det genom Rydsskogen där ett motionsspår passeras. Notera hur enkelt det är att förstå var man ska vara som gångare och vilken sida man ska cykla på.

Färden fortsätter ned mot stan där vi ansluter till den länk som kommer från Skäggetorp. En otroligt fin trafikplats med tydlig skyltning och målning. Fungerar i alla fall väldigt bra i mindre trafik, men jag anar att det kan bli lite stökigt med mycket trafik och vinterväglag.

In mot stan kommer rödlyset med en reklamskylt som presenterar siffror på antalet cyklister som passerat. Notera också fotstödet på motstående sida som man kan använda om man kör med clips eller helt enkelt inte vill sätta ned fötterna. Sedan följer en skumpig färd genom stan och slut på cykellänk.

Jag inser att det är lite övermaga att efter en veckas cykelpendling försöka övertyga resten av världen om dess förträfflighet. Så det gör jag inte. Men jag tycker att det är lite intressant med Danmarks stolta inställning. Lite längre ned på den sidan kan man se att de medborgare i Köpenhamn som cyklar kräver 1,1 miljoner färre sjukdagar och den som cyklar istället för att ta bilen sparar i snitt 20 000 ton CO2. Dessutom spar man i snitt en US-dollar per kilometer i hälsovinster.

Ett svar på ”Commuting Highway II

  1. Det är skönt att cykla! Om man i te är så klumpig så man ramlar omkull med cykeln, tog en kurva på grusvägen , lite för snävt, och slog i backen! Tur att jag stog stilla, men jag skrubbade upp lite på benet och slog i höften så jag blev öm!
    Har ni cykelväg hela vägen till jobbet? De du visade på bilderna, ser jättefina ut! Det är så mycket trevligare att cykla på bilfria vägar! Och är det lite konst också, som förgyller vägbanan, så blir det ännu bättre! Ganska bra att motorn hörs när du kommer, för andra, men inte så roligt för dig! Jag använder ringklockan flitigt, när jag kommer ifatt folk, men ofta hör de i vet för de har proppar i öronen! ?‍♂️?

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.