Cirkus världen

Cirkus världen

Det är ju häftigt att leva och det är minst sagt en spännande tid vi lever i. Jag tror iofs att det alltid känts som om det händer en massa märkliga saker så jag försöker inte säga att situationen är extrem utan kanske egentligen ganska vanlig. Men icke desto mindre händer det just en bunt ganska stora saker som åtminstone jag har lite svårt att tolka och ffa gissa på utgången. 

Det är svårt att undvika att reflektera en liten smula kring pågående handelskrig mellan Kina och USA. Det har pågått ett tag med där en och annan strid blossat upp och har utkämpats för att sedan dämpas och nästan återgå till någon form av normalt lugn. Även om pengarna varit stora så ha vapnen varit av relativt traditionell karaktär där parterna dessutom haft en ganska symmetrisk tillgång, läs tullar och tariffer. Men iom den senaste utvecklingen så uppfattar USA det som att Kina har tagit till mer okonventionella vapen och kört med statsplanerad valutamanipulation. Jag är inte säker men jag tror inte att Trump enkelt har access till samma arsenal. Det känns lite som han blev tagen på sängen och har dragit sig tillbaka för att hitta på något nytt. Min känsla är att det oroar marknaden ännu mer än en del av det han twittrar om. Jag har ingen aning om hur detta kommer att sluta, men jag gissar att det kommer att ta tid och förr eller senare kommer fler att bli inblandade, kanske tom i form av något så märkligt som ett världshandelskrig. Att genomföra en sådan övning utan verkligt vapenskrammel är en balansakt på väldigt slak lina. Jag håller tummarna och tror faktiskt på en uppgörelse, men den kommer i sådana fall tima en eventuell omvalskampanj för Trump. 

Tyvärr tror jag att händelseutvecklingen i Hongkong är än allvarligare och riskerar mycket svåra diplomatiska förbindelser med Kina. Min gissning är att det kommer att bli en mycket kraftfull och kanske blodig hantering från fastlands-Kina. Då infinner sig frågan kring hur lojala världssamfundet och marknaden är med Hongkong. Kanske är det droppen som får bägaren att rinna över och kanske spelar det Trump precis i händerna. 

Brexit fortsätter att vara ganska oförutsägbart. Jag är inte övertygad om att Boris Johnson kommer att hantera situationen på en speciellt diplomatiskt sätt. Tidigare har jag gissat på att det kommer att förhalas och förhalas mot EU och att de till slut kommer att ledsna. Men den retoriken är det väldigt tyst om just nu. Jag lutar mer och mer åt ett avtalslöst utträde den 31 oktober. Det känns mer och mer som ganska många egon håller på att målas in i hörn utan större möjligheter att komma ut utan att få en massa färg på fötterna. På många håll tror jag faktiskt att man lyckats förbereda sig för en hård exit. Det innebär att jag tror att marknaden kommer att ta det med relativ lugn, företagen har fått tillräckligt med tid till anpassning. Det kommer säkert att krångla till det för ett antal individer, men det bryr sig inte börsen om. Det som däremot kan blir svårt är förhållandet mellan Irland och Nordirland. De skulle verkligen inte må bra av ganska abrupt delas med en massa hinder. I värsta fall blossar ett antal gamla konflikter upp igen. Och det tror jag inte det är så många som vill. Jag misstänker att man kommer att försöka få till några undantagsavtal för just den gränsen men låta det stora krascha. 

Jag hade tänkt titta vidare på Kashmir och det som händer i Hormuzsundet samt kanske något annat, men så här sista veckan inför 24h MTB så prioriterar jag sömn.

Kommentarer är stängda.