Bestämma sig

Bestämma sig

Med inspiration från Fru Efficient Badass reflekterar jag idag lite kring vad det innebär att bestämma sig för något. Fru Efficient Badass skriver med ett otroligt spännande och personligt språkbruk om FIRE. Jag tycker om hennes inställning till något som ibland framställs som en enkel väg till att sluta jobba. Det är snarare ett sätt att byta livsstil till något som baseras mer på egen fri vilja. Jag tror järnet på att om man verkligen bestämmer sig för något som man verkligen vill göra så blir allt det där hårda arbetet inte så stora uppoffringar utan snarare tvärtom något som man vill göra och får energi av.

Jag tänker inte på allvar jämföra mig med den svenska superkvinna (som jag glömt vem det var) som sa något i stil med, “jag är inte bättre än någon annan på att sätta upp höga mål, men jag är fantastisk på att ta konsekvenserna av målsättningen”. Den tjejen hade en fullständigt hänsynslös inställning till vad som krävdes för att bli bäst i världen och vinna OS-guld, och hon lyckades. Det finns naturligtvis massor av komponenter som spelar in men den enskilt viktigaste punkten tror jag är att man hela tiden vänder sig tillbaks till vad man kan påverka och vad man själv kan göra åt de problem och bumps som följer längs vägen. Jag vet inte hur många gånger jag hört förklaringar som att det var cykelns fel, eller vinden kom från fel håll eller den personen hade mycket bättre förutsättningar.

Men att bestämma sig handlar också om att inse att man kanske inte kan göra precis allting själv. Att våga titta på sig själv lite utifrån och se vilka fel och brister man har som andra kan stötta upp med (och kanske till och med tycker är kul) är faktiskt inte så enkelt som det låter.

Sedan kommer alltid tiden (eller bristen på tid) alltid upp som en faktor om man inte bestämt sig på riktigt. Hur ofta har vi inte hört förklaringen att jag hinner inte med det eller det passet för att jag måste hämta på dagis, göra klart det sista på jobbet, klippa gräsmattan, …? Det handlar nästan alltid om att man inte bestämt sig på riktigt och inte är klar med sina prioriteringar.

Alla som tar sig igenom exv Vasaloppet eller Stockholm Marathon gör en formidabel prestation, och att göra det med endast några få träningspass gör inte insatsen den dagen mindre. Men att säga att man bestämde sig på nyårsafton eller midsommarafton när man på fyllan och villan anmälde sig är inget annat än självbedrägeri. Jag kommer inte att bli fri för att jag skapar ett Avanzakonto och lyckas investera bort en månadslön eller två innan jag skyller på någon kass styrelse som inte fattat någonting.

Nu handlar inte alla bestämma-sig-beslut om att i ett slag genomföra förändringar i allt. Men varje gång man ställs inför ett beslut ska det vara enkelt att fatta det som går i linje med det långsiktiga målet man satt upp.

I just mitt fall har jag bestämt mig för att någon gång bli fri, exakt vad det innebär vet jag inte ännu, men jag kommer att känna igen känslan när den infinner sig. Det innebär att jag tycker att ekonomi blir mer och mer spännande. Jag väljer att köpa färre saker och jag har till och med sålt ett par cyklar (alla cyklister vet hur svårt det är att bryta N+1, dvs formeln som beskriver hur många cyklar man behöver, N är nuvarande antal), jag smyger in mer och mer frukt och grönsaker och lagar mer mat från grunden. Jag har också sedan många år valt att kalla mina fredageftermiddagar för PF (ProffsFredag). När jag bestämde mig för att köra Ultratri.se insåg jag att det av och till krävdes långpass tre dagar i rad och det är svårt att klämma in på en normal helg. Numera är det oftast ett sätt att äga min tid och välja vilka eventuella möten som är så pass viktiga att de kläms in eller om det är viktigare med egen tid för reflektion och planering.Börsveckan avslutades för min del med att jag kom fram till att Saltängen inte längre hade mitt odelade förtroende och lyftes ur portföljen till förmån för Volvo och Proact IT. 

Kommentarer är stängda.